Lukašenko soptí: Ukrajinu řídí všiváci, Barroso je blb

Martin Novák Martin Novák
27. 4. 2011 12:47
Výročí černobylské tragédie má hořkou diplomatickou dohru
Alexandr Lukašenko.
Alexandr Lukašenko. | Foto: Reuters

Kyjev/Minsk - Setkání politiků a pamětníků u příležitosti pětadvacátého výročí jaderné havárie v Černobylu má diplomatickou dohru s příchutí skandálu.

Na výročí tragédie se sešli prezidenti Ukrajiny a Ruska Viktor Janukovyč a Dmitrij Medveděv. Nápadně chyběl prezident třetí země, která byla radioaktivním spadem zasažena. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Ten se teď pustil do ukrajinské vlády, a to velmi ostrým způsobem. Tvrdí totiž, že ho z Kyjeva na pietní setkání nepozvali.

"Proč jsem se nezúčastnil schůzky na Ukrajině? Na to se zeptejte jejich politiků. Bohužel, všiváctví je v současném vedení Ukrajiny až dost," odpověděl Lukašenko na dotaz agentury Interfax.

Před rokem v květnu se Lukašenko a Janukovyč takto objímali.
Před rokem v květnu se Lukašenko a Janukovyč takto objímali. | Foto: Reuters

Ukrajince jeho slova pobouřila. Média informovala o tom, že Lukašenko Janukovyče i další představitele nepřímo označil za všiváky.

Ukrajinský velvyslanec v Minsku Roman Bessmertnyj oznámil, že takovýto výpad ovlivní negativně vztahy mezi oběma sousedy. Ministerstvo zahraničí označilo výroky prezidenta sousedního státu za bezprecedentní.

Kyjev uvedl, že Lukašenko pozvánku dostal, ale ani přes opakované urgence nesdělil, zda přijede. A nakonec nepřijel.

Podle deníku Ukrajinskaja Pravda dostal běloruský prezident pozvání i na mezinárodní dárcovskou konferenci o Černobylu, která se konala 19. dubna. Ani na tu ale nedorazil.

Předseda Evropské komise José Barroso předtím oznámil, že se konference nezúčastní, pokud na ni přijede Lukašenko, jehož vítězství v prosincových prezidentských volbách Evropská unie neuznala a kvůli represím vůči opozici uvalila na běloruský režim sankce.

Bělorusko bylo černobylskou havárií nejvíce zasaženo. Na snímku pomník se jmény vesnic, které zanikly po vystěhování jejich obyvatel.
Bělorusko bylo černobylskou havárií nejvíce zasaženo. Na snímku pomník se jmény vesnic, které zanikly po vystěhování jejich obyvatel. | Foto: Martin Novák

Od Lukašenka to tak kromě ukrajinského prezidenta schytal i Barroso. Bělorus ho označil v rozhovoru pro agentury Interfax za "kozla," což je v ruštině nadávka srovnatelná s českým slovem blbec či pitomec.

"Kdo je to nějaký Barroso? Byl v Portugalsku a pak ho vykopli do Evropské komise. Nezajímá mě, co kde někdo vypráví z evropských činovníků. Jsou jich tam tisíce," citovala agentura Lukašenkova slova.

Vztahy mezi Ukrajinou a Běloruskem od rozpadu Sovětského svazu nebyly nijak zvlášť vřelé, ale ani špatné. To se nezměnilo ani v době, kdy byl prezidentem Ukrajiny prozápadní Viktor Juščenko.

Po loňských prosincových volbách v Bělorusku ale ukrajinské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, ve kterém zpochybnilo demokratičnost hlasování.

Janukovyč a Medveděv se při výročí Černobylu setkali krátce poté, co ukrajinský prezident odmítl nabídku Moskvy, aby se Ukrajina připojila k celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu.

Místo toho Kyjev žádá ruskou vládu o snížení poplatků za dodávky plynu, o tom ale Kreml zatím nechce slyšet.

Stejně tak Rusko váhá s půjčkou několika miliard dolarů, kterou od něj na řešení běloruské ekonomické krize žádá Lukašenko.
 

 

Právě se děje

Další zprávy