Běloruský expert: Výbuch v metru zasadil ránu režimu

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz v Moskvě
17. 4. 2011 8:05
Běloruský politický analytik Alexandr Klaskovskij exkluzivně pro Aktuálně.cz
Televize ukázala záběry z bezpečnostních kamer, které zachytily muže, jenž 11. dubna odpálil v minském metru ve stanici Oktjabrskaja bombu.
Televize ukázala záběry z bezpečnostních kamer, které zachytily muže, jenž 11. dubna odpálil v minském metru ve stanici Oktjabrskaja bombu. | Foto: Reuters

Minsk - Pondělní bombový útok v minském metru stále vyvolává otázky. K zatčení viníků běloruské bezpečnostní orgány potřebovaly jen pár dní. S motivem atentátu si však všichni, včetně běloruského prezidenta Lukašenka, lámou hlavu.

Málokdo věří, že by za útokem, spáchaným v centru města a tak blízko rezidence hlavy státu, byl pouhý požitek z utrpení lidí.

Běloruský režim několik hodin po výbuchy naznačil, že organizátor útoku se může nacházet za hranicemi země nebo mezi protirežimní opozicí. Opoziční aktivisté naopak poukazují na to, že za výbuchem může stát tajná služba KGB nebo se může jednat o epizodu v boji o moc mezi jednotlivými mocenskými klany.

Běloruský politický analytik Alexandr Klaskovskij verzi o přímém podílu Lukašenkova režimu na výbuchu nevěří. Jak sdělil v rozhovoru pro Aktuálně.cz, taková akce by měla pouze krátkodobý efekt a stejně by nepřiměla obyvatele přimknout se ještě těsněji k vládnímu režimu. Rovněž se podle jeho názoru nezvýší ani Lukašenkovy preference.

Podle jeho slov však běloruský režim bombový útok v metru využije k dalšímu tlaku na opozici.

A.cz: Případ výbuchu v minském metru se běloruským bezpečnostním orgánům podařilo vyřešit až neuvěřitelně rychle. Bomba explodovala v pondělí a dva dny na to byli pachatelé zadrženi. Otazník se přesto vznáší nad motivem. Běloruský prezident Lukašenko v něm vidí zahraniční stopu, protirežimní aktivisté naopak naznačují, že za atentátem může stát běloruská tajná služba KGB. Je taková varianta možná?

Útočník přichází do stanice.
Útočník přichází do stanice. | Foto: Reuters

Řekl bych, že ne. Bylo by absurdní, kdyby se běloruský režim snažil, jak se říká, podpálit dům, aby si uvařil vajíčko. Propagandistický efekt výbuchu, jehož účelem by bylo odvést pozornost lidí od aktuálních problémů, je krátkodobý. Za tři dny problémy znovu vylézají na povrch, před nimi se stejně nelze schovat.

Výbuch spíše zasadil ránu reputaci vládnímu režimu. Objevují se dírky, které lze jen těžce zašít. Dlouhá léta běloruský režim propagoval mýtus o stabilitě a bezpečí. Obyvatelům byla vnucena jakási smlouva - občané obětují část demokracie, občanských práv a svobod a místo toho jim režim zajistí určité ekonomické jistoty a bezpečnost.

Ale nyní se vyostřily ekonomické problémy, je třeba problém koupit valuty, objevil se problém s růstem cen potravin a jejich nedostatek, a k tomu ten výbuch. Pokud všechno složíme dohromady, vzniká kumulativní efekt, který destruktivně působí na mýtus o stabilitě. Režim je tím samozřejmě krajně zneklidněn.

A.cz: Je možné v nejbližších dnech očekávat novou vlnu represí proti opozici?

Represe permanentně běží čtyři měsíce. Už od 19. prosincem, kdy byla rozehnána povolební manifestace. Většina opozičních lídrů byla tehdy zatčena a uvězněna ve vězení KGB. Někteří z nich byli již osvobozeni, ale soudní procesy stále běží a nikdo nebyl zbaven obvinění.

Myslím si, že teď režim bude chtít z propagandistického hlediska využít situace a dodatečně opozici zdiskreditovat. Opozice za útok nemůže. Podle posledních oficiálních informací výbuch spáchal nějaký maniak. Režim se přesto pokouší nepřímo svalit vinu za všechny problémy v zemi na politické oponenty. Přesto ale nemohu vyloučit ani přímé represe.

A.cz: Proč však běloruský režim tak tvrdě zachází s opozicí? Vždyť prezident Lukašenko nejenže vyhrál loni v prosinci volby, ale dokonce podle nezávislých průzkumů nemá špatné preference.

Za poslední tři měsíce, tedy mezi prosincem a březnem, Lukašenkovy preference poklesly o deset procent. Jeho rating klesl pod padesát procent, a to je znepokojivé. Na pozadí zmíněných ekonomických problémům přitom prezidentovy preference mohou klesat i nadále, protože obyvatelstvo je nespokojeno se situací v zemi.

Na místě výbuchu je nyní nová dlažba. A kytička pro oběti.
Na místě výbuchu je nyní nová dlažba. A kytička pro oběti. | Foto: Reuters

Proto si myslím, že teď dochází k pokusu zbavit se odpovědnosti za tyto problémy a nepřímo ji svalit na politické oponenty. Režim se také prostě snaží zastrašit nejen politické oponenty a nezávislé novináře, ale i obyčejné obyvatele, aby v žádném případě nepomysleli na nějaké sociální protesty.

A.cz: Přesto se může zdát, že výbuch by mohl řádové občany přimět semknout se ještě těsněji s režimem, aby je ochránil před dalšími teroristickými útoky. Což by odpovídalo teorii, že za atentátem stojí KGB.

Nemyslím si, že takový efekt může být silný. Ano, samozřejmě, tak zvaný tvrdý elektorát, lidé ovlivněni propagandou, mají sklon věřit všemu, co se teď objevuje ve státem ovládaných médiích, ale tímto způsobem režim nezvyšuje počet svých stoupenců. Režim totiž současně sází na konfrontaci, na rozkol společnosti.

A co je nejdůležitější, šok způsobený výbuchu se postupně vytrácí. Dva-tři dny o něm lidé hovořili, ale teď se začínají vracet ke svým všedním problémům. A protože přímo před očima prudce rostou ceny, nespokojenost se nikam nevytratila.

A.cz: Může teroristický útok v minském metru zvýšit Lukašenkovy preference?

Nelze vyloučit krátkodobý růst na dvě nebo tři procenta, ale myslím si, že zásadním způsobem výbuch pozitivně neovlivní Lukašenkovy preference. Protože se v první řadě prohlubují ekonomické problémy, které všechno ostatní převažují.

 

Právě se děje

Další zprávy