Rusko chce nové kosmické lodě, ale na Mars nespěchá

Zahraničí Zahraničí
13. 4. 2011 19:50
Nové lodě mají startovat z kosmodromu Vostočnyj, který postupně nahradí Bajkonur

Moskva - Rusko s pompou oslavilo padesáté výročí Gagarinova historického letu, ale ruská kosmická agentura Roskosmos nemíní žít minulostí.

Ačkoliv po rozpadu Sovětského svazu Rusům na výzkum vesmíru drasticky ubyly peníze a program se musel omezit, budoucnost vypadá nadějněji.

Šéf Roskosmosu Anatolij Perminov v projevu na půdě parlamentu oznámil, že Rusko pracuje na novém typu kosmických lodí, které nahradí dosluhující Sojuzy.

Nové lodě mají zatím provizorní název Rus, startovat budou rovněž z nového kosmodromu Vostočnyj, který je umístěn daleko na východě u města Uglegorsk v Amurské oblasti.

Rusko tak bude méně závislé na starém kosmodromu Bajkonur, který leží v Kazachstánu a Rusové ho mají pouze pronajatý do roku 2050.

Perminov už loni předestřel, že Rusko musí začít s vývojem raket na jaderný pohon. Cenu projektu vyčíslil předběžně na 17 miliard rublů.

Až zanedlouho ukončí svůj provoz americké raketoplány (v plánu už je pouze jediný, závěrečný let), ruské lodě Sojuz a Progress budou jako jediné schopny dopravovat lidi, techniku a zásoby k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Podle Perminova ale Rusko musí pracovat na modernizaci svého "kosmického parku", stejně jako to činí Američané.

Šéf Roskosmosu také připustil, že let na Mars teď není ruskou prioritou. Podle něj je možnost, že se někdo ze Země na "rudou planetu vydá," otázkou více než dvaceti let.

"Je absurdní si myslet, že k Marsu můžeme letět s technikou, kterou máme teď," uvedl Perminov.

To zhruba koresponduje s představami, které mají i Američané. Prezident Barack Obama loni v  dubnu v NASA potvrdil ukončení provozu raketoplánů a vytyčil jako vzdálený cíl let na Mars. Zhruba někdy kolem roku 2035. 

 

Právě se děje

Další zprávy