Písečná bouře zavinila v Německu nehodu, zabila 10 lidí

ČTK ČTK
8. 4. 2011 18:37
Padesát aut se kvůli písku a špatné viditelnosti srazilo u Rostocku

Berlín - Nejméně deset lidí zahynulo dnes odpoledne na pobaltském severu Německa na dálnici A19 při hromadné havárii, způsobené písečnou bouří.

Písek v ovzduší snížil viditelnost natolik, že se poblíž obce Kavelstorf srazilo na 50 aut v obou směrech. Ke srážkám docházelo v plné rychlosti, mnoho lidí je zraněných, asi 20 aut po srážce vyhořelo. Napsala to agentura DPA.

"Na místě panuje naprostý chaos," cituje agentura očitého svědka. Na dálnici spojující Berlín s přístavním a rekreačním městem Rostock byl dnes vzhledem k začínajícímu víkendu silný provoz. Kvůli  havárii musela být dálnice uzavřena a objízdné trasy po vedlejších silnicích jsou značně přetížené. To mimo jiné ztížilo přepravu zraněných, kterých je asi čtyřicet.

Sanitky rozvážely zraněné do nemocnic v Rostocku, Güstrowu a Bad Doberanu. "Povolali jsme do služby další lékaře a sestry, připravujeme dodatečná lůžka," řekl ředitel rostocké univerzitní kliniky Peter Schuff-Werner. Většina pacientů má zlomeniny, pohmožděniny, otoky a otřesy mozku.

Příčinou hromadné havárie byla zřejmě neobvykle intenzivní písečná bouře. Prudký vítr trvající od rána zdvihl zřejmě v písčité přímořské krajině jemný písek z polí, ještě nezarostlých vegetací, a ve vírech ho nesl přes dálnici.

Viditelnost na vozovce v důsledku toho prudce klesla. Vozidla, jejichž řidiči nepřizpůsobili rychlost špatné viditelnosti, pak zřejmě narazila do těch, která rychlost snížila. Mezi více než 40 havarovanými osobními vozy jsou i tři kamiony, z toho jeden převážel nebezpečný náklad.

Vzniklý požár strávil asi dvě desítky havarovaných vozů, než ho hasiči zvládli. Z vyhořelých aut zbyly na dálnici jen propletené a stěsnané trosky, jejichž odstranění zabere hodně času. Zatím není zřejmé, kdy bude dálnice A19 opět otevřena pro provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy