Rok po smolenské tragédii je Polsko plné hádek a hněvu

Martin Novák Martin Novák
10. 4. 2011 10:50
Kaczyński viní z podílu na smrti bratra i premiéra Tuska a prezidenta Komorowského
Anna Komorowská navštívila v sobotu Smolensk i Katyň
Anna Komorowská navštívila v sobotu Smolensk i Katyň | Foto: Reuters

Varšava, Smolensk - Polská první dáma Anna Komorowská se zúčastnila v západoruském Smolensku obřadu, při němž byla uctěna památka prezidenta Lecha Kaczyńského, který zde před rokem zahynul při leteckém neštěstí spolu s 96 dalšími členy svého doprovodu.

Tato letecká tragédie Polsko nakrátko sjednotila ve smutku a zlepšila dlouhodobě špatné vztahy mezi Poláky a Rusy.

Lech Kaczyński se ženou a s mnohými dalšími vysokými polskými představiteli tehdy letěl do Smolenska, aby v nedaleké Katyni uctil památku 22 tisíc polských důstojníků, které tam sovětská NKVD v roce 1940 postřílela.

Rok poté ani jedno nevydrželo. Polská politická scéna je kvůli tomuto neštěstí rozhádanější snad ještě více než před ním a kvůli závěrečné zprávě ruských vyšetřovatelů nepřetrvala ani důvěra mezi Varšavou a Moskvou.

Lechův bratr Jaroslaw Kaczyński už před výročím znovu zaútočil na své politické soupeře, kteří byli dříve rivaly i jeho bratra. Premiéra Donalda Tuska obvinil z morální a politické odpovědnosti za to, co se 10. dubna u smolenského letiště odehrálo.

Vrah Putin, zrádce Tusk

Oba politici si připomínají výročí odděleně. Kaczyński a jeho stoupenci se sejdou před prezidentským palácem, zatímco Tusk i současný prezident Bronislaw Komorowski se zúčastní tryzny na varšavském hřbitově, kde je pochována část obětí nehody.

Komorowski se navíc má v pondělí v Moskvě setkat s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a také navštívit místo havárie ve Smolensku a poté Katyň.

Příznivci Kaczyńského kladou před prezidentský palác květiny každý desátý den v měsíci. Demonstrují u této příležitosti za úplné objasnění pozadí havárie a chtějí také postavit Lechu Kaczyńskému v centru města velký pomník.

Mnozí Poláci si pak tragédii připomínají v neděli na mších, na hřbitovech, na různých smutečních shromážděních, ale i doma u televize. V 8.41 hodin, tedy v době, kdy se letoun zřítil u smolenského letiště, se na různých místech Polska rozezněly sirény, řidiči v autech troubili, lidé se zastavili k minutě ticha. Na některých domech visí polské státní vlajky se smuteční stužkou.

Napadení novináři

Shromáždění 10. března před prezidentským palácem. Stoupenci Jaroslawa Kaczyńského se dostali do konfliktu s novináři.
Shromáždění 10. března před prezidentským palácem. Stoupenci Jaroslawa Kaczyńského se dostali do konfliktu s novináři. | Foto: Reuters

Tragédie stále vyvolává emoce. Naposledy před měsícem 10. března, kdy někteří účastníci piety napadli přítomné novináře.

Bez protestů se neobešel ani předvečer prvního výročí tragédie. Před ruskou ambasádou ve Varšavě večer demonstrovaly stovky lidí z uskupení blízkých opoziční národně-konzervativní straně Právo a spravedlnost "(Ruský premiér) Putin-vrah, Tusk-zrádce", stálo na transparentu jednoho z demonstrantů.

Jiní spálili figurínu Putina. Od ruské ambasády protestující přešli před nedaleké sídlo vlády, kde vykřikovali hesla proti prezidentovi zvolenému za Občanskou platformu: "Komorowski do Moskvy" nebo "Zrádce Polska Komorowski".

Konflikt v Polsku umocnily červencové prezidentské volby, v nichž chtěl Jaroslaw zesnulého bratra nahradit ve funkci hlavy státu. Voliči ale dali přednost tehdejšímu předsedovi Sejmu Bronislawu Komorowskému, blízkému premiérovi Tuskovi.

Kaczyński zatrpkl a jeho rétorika se výrazně zostřila. I vůči Rusům, kteří podle něj nemluví o nehodě pravdu a něco skrývají.

V tom je ovšem polská politická elita zajedno. Ruský Mezistátní letecký výbor (MAK) v závěrečné zprávě, předané Varšavě, označil za jediné viníky polské piloty, kteří špatně vyhodnotili situaci a přes varování se pokoušeli za každou cenu v mlze přistát.

Vládní tupolev klesal příliš rychle a brzy, zachytil o stromy a zřítil se několik stovek metrů od přistávací plochy vojenského letiště Smolensk-Severnyj. Poláci se ovšem domnívají, že "čistí" nejsou ani dispečeři z kontrolní věže letiště a mají na tragédii svůj podíl.

Svoji závěrečnou zprávu polská strana ještě nezveřejnila.

V září čekají Polsko parlamentní volby, v nichž se utkají hlavně Tuskova Občanská platforma a Kaczyńského Právo a spravedlnost. Smolensk se téměř jistě jako téma v předvolební kampani znovu objeví.

 

Právě se děje

Další zprávy