Krétu zasáhlo zemětřesení, větší škody nenapáchalo

ČTK ČTK
1. 4. 2011 20:10
Zemětřesení mělo sílu 6,2 stupně na Richterově škále

Atény - Silné zemětřesení zasáhlo dnes řeckou Krétu, otřesy byly prý cítit až v Egyptě a v Turecku.

Podle předběžných zpráv místní policie nikdo nebyl zraněn, ani nebyly zaznamenány větší hmotné škody.

Zemětřesení mělo sílu 6,2 stupně na Richterově škále a udeřilo na jižní pobřeží ostrova, oznámily geologický ústav v Aténách a výzkumné středisko v německé Postupimi. Podle amerického geologického ústavu mělo zemětřesení sílu 5,9 stupně Richterovy stupnice.

Zemětřesení bylo tak silné, že otřesy byly cítit i v Egyptě na druhé straně Středozemního moře. Podle turecké agentury Anatolia otřesy vyvolaly paniku také v tureckém letovisku Bodrumu a na dalších místech na tureckém pobřeží.

"Bylo to silné zemětřesení v regionu, který je ve východní oblasti známé jako Egejský oblouk, řekl agentuře AP Manolis Skordilis, profesor seizmologie na univerzitě v Soluni.

Řecko patří k zemím, kde jsou zemětřesení velmi častá. Tisíce otřesů, které jsou zaznamenány každým rokem, ale většinou nezpůsobí žádné větší škody ani ztráty na lidských životech.

Poslední výjimkou bylo zemětřesení v červnu 2008, které udeřilo na přístav Patras asi 170 kilometrů od Atén. Byli při něm zabiti dva lidé, zraněno jich bylo přes 200 a stovky budov byly poškozeny. V roce 1999 zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály zabilo u Atén 143 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy