Lidský řetěz spojil 60 tisíc protijaderných aktivistů

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
12. 3. 2011 17:39
Německá opozice poukazuje na události v Japonsku a žádá uzavření jaderných elektráren
Merkelová není proti jaderné energetice
Merkelová není proti jaderné energetice | Foto: Reuters

Berlín, Stuttgart - Německá kancléřka Angela Merkelová svolala kvůli krizi v japonské jaderné elektrárně Fukušima na sobotu mimořádné zasedání vlády.

Únik radiace z jaderného reaktoru ve Fukušimě poškozené ničivým pátečním zemětřesením přichází pro Merkelovou velmi nevhod.

Německé konzervativce čekají v březnu volby ve třech spolkových zemích a obavy o bezpečnost německých jaderných zařízení by mohly vyburcovat jejich protivníky.

Vláda kancléřky Merkelové minulý rok rozhodla, že 17 německých jaderných elektráren může zůstat oproti původnímu plánu v provozu ještě dalších dvanáct let.

Opoziční sociální demokraté a Zelení však okamžitě poukázali na situaci v Japonsku způsobenou pátečním zemětřesením a žádají změnu energetické politiky země.

Proti dalšímu provozu německých jaderných elektráren demonstrovaly v sobotu u Stuttgartu desítky tisíc lidí.

Podle serveru německého týdeníku Der Spiegel vytvořilo přibližně 60 000 protijaderných aktivistů lidský řetěz mezi stuttgartským sídlem zemského premiéra Stefana Mappuse a Neckarwestheimem, kde je druhá nejstarší atomová elektrárna v Německu.

Aktivisté se k protestu sjížděli z celého Německa. Z Berlína, Brém a Hamburku byly vypraveny mimořádné vlaky, tisíce lidí také dovezly do Stuttgartu zvláštní autobusy. Demonstranti vytvořili lidský řetěz dlouhý asi 45 kilometrů.

Atomová energie je "nezvladatelná"

Po vytvoření řetězu se účastníci akce přesunuli na náměstí Schlossplatz ve Stuttgartu, kde k nim organizátoři mluvili o pátečních a sobotních událostech ve Fukušimě.

"V Japonsku se znovu potvrdilo, jak nezvladatelná a nebezpečná je atomová energie," prohlásil protijaderný aktivista Jochen Stay.

Zástupci Zelených, sociálních demokratů a strany Levice vyzývali v této souvislosti k rychlému ukončení provozu německých jaderných elektráren. Představitelé vládnoucích křesťanských demokratů (CDU) ale podobné výzvy odmítají.

"Vyvozovat z událostí v Japonsku závěry pro užívání jaderné energie v Německu není oprávněné," řekl listu Welt am Sonntag poslanec CDU Michael Fuchs.

Jaderná elektrárna Neckarwestheim
Jaderná elektrárna Neckarwestheim | Foto: Reuters

"Vzhledem k tomu, že nebezpečí zemětřesení u nás nikdy nebylo takové jako v Japonsku, by bylo zcela chybné uplatňovat tento případ na Německo," dodal.

V areálu elektrárny Fukušima byla po ničivém zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály naměřena úroveň radioaktivity tisíckrát vyšší, než jsou běžné hodnoty.

Radiace ale podle úřadů klesá a reaktor v elektrárně nebyl poškozen, přestože se zřítila část budovy kolem něj.

 

Právě se děje

Další zprávy