Island zřejmě zruinoval sponzor britských konzervativců

Petr Jemelka Petr Jemelka
10. 3. 2011 21:05
Bratři Tchenguizovy možná mohou za pád banky, která strhla ke dnu celý Island.
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing | Foto: Reuters

Lodnýn - Jedni z nejvlivnějších mužů britského byznysu - bratři Robert a Vincent Tchenguizové - skončili po středeční razii útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v policejní cele.

Spolu s dalšími devíti podezřelými jsou magnáti, známí pro svůj okázalý styl života, vyšetřováni v souvislosti s několika podezřelými transakcemi. Ty bezprostředně předcházely pádu největší islandské banky Kaupthing.

Těsně před krachem totiž z fondů islandského finančního domu zmizelo velké množství peněz. Bratři Tchenguizové, kteří patřili k nejvýznamnějším klientům banky, mohli k jejímu pádu banky přispět a ještě na něm vydělat.

Robert Tchenguiz, jenž vlastnil část akcií banky, si podle oficiálních informací několik měsíců před jejím krachem půjčil 1,25 miliardy liber (přibližně 35,5 miliardy korun). Tyto prostředky podle BBC použil mimo jiné na nákup podílu ve společnostech Sainsbury's, Mitchells a Butlers.

Robert a Vincent Tchenguizovy jsou jinými slovy podezřelí z toho, že banku Kaupthing vytunelovali. Okradli tak kromě jiných i 320 tisíc britských a nizozemských střadatelů o jejich mnohdy celoživotní úspory.

Případ je pikantní mimo jiné proto, že Robert i Vincent patří k významným sponzorům vládnoucích konzervativců.

"Pád banky Kaupting odstartoval krizi, ze které se stále snažíme dostat. Jedná se tedy o velmi vážná obvinění. Požádal jsem premiéra Camerona, aby prošetřil veškeré vazby s bratry Tchenguizovými," řekl deníku Daily Mirror poslanec za opoziční Labouristickou stranu John Mann.

Bratři jakákoliv provinění odmítají

Foto: Aktuálně.cz

"Ráno jsme byli skutečně zatčeni. V současné době nás policisté vyslýchají v souvislosti s naším vztahem k bance Kaupthing. Oba dva s vyšetřovateli plně spolupracujeme a jsme přesvědčeni, že až bude případ uzavřen, budeme zproštěni všech obvinění," cituje britský deník Guardian ze středečního prohlášení obou mužů.

Mluvčí dua finančníků původem z Íránu vydal ve středu večer prohlášení, že jsou oba muži na svobodě a vyšetřovatelé je zatím z ničeho neobvinili.

Čtvrtina všech dluhů jde za Tchenguizovými

Mezi obviněnými figurují i členové bývalého vedení banky. V policejní cele skončili podle Guardianu také bývalý šéf britské pobočky Kaupthingu Armann Thorvaldsson a bývalý předseda představenstva a výkonný ředitel v jedné osobě Sigurdur Einarsson.

Razie v osmi domech se zúčastnilo 135 policistů. Sedm zatčených je v současné sobě vyslýcháno na policii v centrálním Londýně. Další dvě zatčení proběhly ve stejnou dobu v islandském hlavním městě Reykjavíku.

Úřad pro odhalování organizovaného zločiny prošetřuje okolnosti krachu největší islandské banky od prosince 2009.

Bankrot třech největších a neúnosně předlužených islandských bank Kaupthing, Landsbanki a Glitnir v roce 2008 předznamenal nevyhnutelný pád islandské koruny zhroucení celé islandské ekonomiky. Finanční domy tehdy zkolabovaly během jediného týdne.

Kolaps zavinilo přehřátí finančního sektoru. Banky nabízely úvěry až šest procent a nalákaly neudržitelné množství zahraničních klientů. Jejich počet mnohonásobně překračoval počet obyvatel ostrova a zadlužení bank dosahovalo několikanásobků islandského HDP

Názory na to, co se skutečně stalo na Islandu, se různí

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy