Británie odtajnila další dokumenty o vyšetřování UFO

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 3. 2011 16:20
Materiály ukazují, že britská vláda brala UFO ještě donedávna smrtelně vážně.

Londýn - Britský národní archív zveřejnil ve čtvrtek další část dokumentů ministerstva obrany vztahujících se k tajnému vyšetřování případů pozorování neidentifikovaných létajících předmětů (UFO).

Veškerá dokumentace je k dispozici online na stránkách archivu, a to včetně nákresů a snímků objektů, které svědci událostí zpozorovali. Po uplynutí jednoho měsíce však bude přístup k materiálům zpoplatněn.

Brity a občany dalších zemí však uvolněné informace asi moc nepotěší. Ukazuje se totiž, že administrativy po celém světě fenoménu UFO věnovaly značnou pozornost, a tím pádem i část veřejných finančních prostředků.

Problematika létajících talířů byla mimo jiné projednávána na půdě OSN či v britské Sněmovně lordů. Naprosto vážná debata britských zákonodárců o průletech mimozemšťanů nad Velkou Británií v ní proběhla v roce 1979.

"Nemáme žádný přímý důkaz, že nás někdy mimozemšťané navštívili. Většina pozorovaných jevů má své racionální vysvětlení, ale na obloze se skutečně objevují podivné věci, které jsou nepopiratelně pozorovány racionálně smýšlejícími lidmi," představil tehdejší mluvčí vlády Lord Strabolgi britským zákonodárcům závěry kabinetu Jejího Veličenstva.

Jinými slovy - zvláštní vyšetřovací komise britské vlády tehdy nic nevyšetřila.

Rudloe Manor - Britská oblast 51

Další z dokumentů zase obsahuje záznam z jednání na Ministerstvu obrany. Tématem byla základna královského letectva Rudloe Manor a "příval otázek týkajících se tamního podzemního komplexu a jeho role ve vyšetřování UFO."

Co se týče mezinárodního vyšetřování dopravních prostředků mimozemských návštěvníků Země, snažila se britská vláda prosadit zřízení zvláštního vyšetřovacího týmu, který by se případy pozorování UFO zabýval. Když to nevyšlo, chtěla alespoň ustanovit rok 1978 rokem UFO.

Pravda o 11. září?

Zlí mimozemšťané nás zatím nenavštěvují, zjistilo v roce 2009 britské ministerstvo obrany
Zlí mimozemšťané nás zatím nenavštěvují, zjistilo v roce 2009 britské ministerstvo obrany | Foto: bild.de

Kromě úsměvných informací ale odtajněné dokumenty odhalují zvláštní náhody. Například, že Královské letectvo před 11. zářím 2001, tedy před teroristickými útoky na newyorská dvojčata, opakovaně pozorovalo UFO nad britskými ostrovy.

Od ledna do září 2001 RAF zaregistrovalo patnáct neidentifikovaných letounů, přičemž jeden byl spatřen přímo 11. září.

Později vyšlo najevo, že neidentifikovaných předmětů zůstalo šest. Bližší informace ale odmítlo letectvo sdělit s tím, že by mohly informace vztahující se k obraně vzdušného prostoru ohrozit národní bezpečnost.

Další z dokumentů zase prozrazuje, že si britské ministerstvo vnitra dalo tu práci a zpracovalo nouzový plán postupu jednotlivých institucí v případě zřícení UFO na britské území.

V roce 2009, tedy po padesáti letech existence, nicméně britské ministerstvo obrany zvláštní oddělení pro vyšetřování aktivit mimozemských civilizací na území Spojeného království rozpustilo. Padesát tisíc liber ročně (téměř 1,5 milionu korun) se rozhodlo použít na jiné účely.

 

Právě se děje

Další zprávy