Střelba na americké vojáky ve Frankfurtu: dva mrtví

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
2. 3. 2011 18:14
Na frankfurtském letišti útočil muž z Kosova, provolávat měl islamistická hesla

Frankfurt nad Mohanem - Dva muže zabil a nejméně dalšího vážně zranil jedenadvacetiletý muž z Kosova, který střílel v autobuse s americkými vojáky na letišti v německém Frankfurtu nad Mohanem.

Útok nepřežili řidič autobusu a jeden z vojáků. Oba jsou podle serveru Bild.de američtí občané.

Podle očitých svědků se muž vmísil mezi vojáky a nastoupil s nimi do amerického vojenského autobusu, jenž čekal u terminálu 2 frankfurtského letiště. V autobusu zjevně propukla hádka, načež Kosovan, žijící podle Bildu ve Frankfurtu, vytáhl zbraň a začal kolem sebe zhruba v 15:20 SEČ střílet.

Údajný pachatel se poté pokusil uprchnout, ale po několika metrech jej přemohla policie. Na místo činu přispěchal i ministr vnitra spolkové země Hesensko Boris Rhein, jenž hovořil o "strašném a děsivém činu". Ministr ani policie nevyloučili, že šlo o politicky motivovaný teroristický útok.

Islamistická hesla

Podle Bildu muž při útoku provolával islamistická hesla. Také expert na terorismus v americké Sněmovně reprezentantů Patrick Meehan prohlásil, že útok vypadá jako teroristický.

Frankfurtská policie uvedla, že zabiti byli řidič autobusu a americký voják. Zraněn byl pravděpodobně také další příslušník americké armády. Agentura AP uvedla, že jedna další osoba byla zraněna lehce. Podle agentury DPA útočník u sebe pravděpodobně měl i nůž.

Autobusy, jako je ten, v němž se odehrálo dnešní krveprolití, rozvážejí americké vojáky na jednotlivé základny v Německu. Americká armáda jich má v blízkosti Frankfurtu hned několik. Často jsou využívány jako logistické uzly pro operace v Afghánistánu či Iráku.

 

Právě se děje

Další zprávy