OSN varuje, stále více Čechů mění pervitin za kokain

Zahraničí Petr Jemelka Zahraničí, Petr Jemelka
3. 3. 2011 7:14
Češi zůstávají jedničkami v kouření marihuany, vyplývá z výroční zprávy OSN

Vídeň - Češi přicházejí na chuť kokainu. Vyplývá to ze zprávy o zneužívání a prodeji návykových látek ve světě, kterou zveřejnil Mezinárodní výbor OSN pro kontrolu narkotik (INCB).

Uživatelé stimulačních drog z České republiky a Slovenska se sice stále drží silnějšího a levnějšího pervitinu (metamfetaminu) domácí výroby. S klesající cenou kokainu ale řada z nich - hlavně takzvaní rekreační uživatelé - přeci jen pomalu přechází k společensky prestižnější droze.

Ve zbytku Evropy je tento trend ještě patrnější. Kokain vytlačuje ostatní stimulanty, především amfetaminy, MDMA a jeho náhražky, prodávané pod názvem extáze, z pouličního trhu.

Ve Spojených státech a Kanadě, tradičních kokainových odbytištích jihoamerických producentů, naopak poptávka po kokainu klesá.

Celková spotřeba drog ve světě je podle nové zprávy INCB na vzestupu. Například v Africe brání snahám o potírání obchodu s narkotiky všudypřítomná korupce. 

Přeborníci v marihuaně

Stejně jako v minulosti patří prvenství v kouření marihuany Čechům. Spolu se Španěly, Francouzi a Italy jsou největšími spotřebiteli konopí v Evropě, potažmo ve světě. 

Marihuana je jednou z neoblíbenějších drog vůbec. Experti OSN upozorňují, že ji dvě procenta Evropanů kouří dokonce denně.

Protože je pěstování konopí časově i technicky náročné, dávají výrobci drog na trh čím dál častěji směs koření, obsahující syntetické kanabionidy.

Tyto látky - které se už mimochodem legálně prodávají i na českém trhu - mají podobné psychoaktivní účinky jako marihuana. Je ale mnohem těžší určit optimální dávku. Jejich konzumace s sebou nese zvýšené zdravotní riziko, především pokud jde o vznik psychóz. 

Největší odbytiště heroinu

Z nové zprávy také vyplývá, že se Evropa stala největším odbytištěm heroinu na světě. Končí tu téměř polovina světové produkce (především z Afghánistánu).

Nejvíce závislých na heroinu žije ve Velké Británii, Francii, Itálii a Německu.

Za zemi, která má s drogami vůbec největší problém, autoři studie označují Rusko. Právě tady registrují největší počet uživatelů závislých na opiátech.

Injekční užívání drog je ve východní Evropě úzce spjato se šířením viru HIV. Více než polovina nově diagnostikovaných pacientů je závislá na drogách.

Pomalé zákazy

Trendem poslední doby jsou stále oblíbenější syntetické drogy, které nejsou na seznamu zakázaných látek.

Nové drogy z Polska musela česká vláda narychlo dopsat na seznam zakázaných látek. Ostravský krámek do té doby praskal ve švech
Nové drogy z Polska musela česká vláda narychlo dopsat na seznam zakázaných látek. Ostravský krámek do té doby praskal ve švech | Foto: Tomáš Netočný

Tyto látky jsou vyvíjeny především v Asii. A než je příslušné národní orgány stihnou zaregistrovat a zákonodárci zakázat, šíří se mezi uživateli naprosto legálně.

Nebezpečné jsou hlavně proto, že nikdo nezná jejich účinek. Zejména ten dlouhodobý.

Příkladem je stimulant mefedron, známý jako Mňau-Mňau, který je velmi populární třeba ve Velké Británii. Než byl ve většině zemí zakázán, šířil se Evropou jako lavina. 

Kromě toho, že Asie zásobuje svět novými syntetickými drogami, jsou obyvatelé této části světa významnými odběrateli heroinu.

Indie je navíc podle Mezinárodního výboru OSN pro kontrolu narkotik hlavní baštou nelegálních internetových obchodů s farmaceutickými produkty.

 

Právě se děje

Další zprávy