Opisující ministr ztratil titul, u voličů si polepšil

ČTK ČTK
23. 2. 2011 22:12
Karlu-Theodoru zu Guttenbergovi se přezdívá "baron von Googleberg"
Foto: Reuters

Berlín - Univerzita v Bayreuthu odebrala doktorský titul svému absolventovi, německému ministru obrany Karlu-Theodoru zu Guttenbergovi.

Po jednání promoční komise to oznámil rektor Rüdiger Bormann. Vysoce postavený politik tak přišel o titul jen týden poté, co se aféra s opsáním dizertační práce provalila.

U většiny Němců ale Guttenbergovi skandál neuškodil, oblíbenost tohoto i dosud nejpopulárnějšího německého politika naopak stoupla, uvedla agentura DPA.

"Objektivně nedodržel vědecké standardy doktorské práce," prohlásil rektor.

Doslovné převzetí částí textu v původním významu a bez označení zdroje porušuje podle něj právní zásady i základy vědecké práce. "Nepotřebujeme proto prověřovat, zda je celá práce plagiát," zdůraznil.

Hochštapler, hřímala opozice

Rozhodnutí univerzity není překvapivé. Ministr v dopise zaslaném v pondělí vedení univerzity připouští "závažné chyby při tvorbě" ve své dizertační práce a odebrání titulu sám navrhuje.

Guttenberg čelil ve Spolkovém sněmu interpelacím poslanců. Z řad opozice musel vyslechnout obvinění typu "hochštapler", "žalostný příklad" nebo "lhář". Podobná slova "zostuzení" a "podvodník" odrážel ale podle DPA stejně stoicky jako volání, aby podal demisi.

"Vidíte přeci, stojím tady," zažertoval na otázku, zda odstupuje. Podporu naproti tomu cítil z vládního konzervativního bloku CDU/CSU.

Obliba "Googleberga" letí nahoru

To nejhorší tak ministr zřejmě přestál, konstatuje DPA k výsledku parlamentní interpelace. Dosavadní bilance ukazuje, že Guttenberg utrpěl těžké politické šrámy, zničen ale není. Napomáhá tomu i názor veřejnosti.

Překvapivé výsledky průzkumu veřejného mínění agentury Infratest dimap zveřejnila televize ARD.

Zatímco ještě na počátku měsíce bylo s Guttenbergovým působením v čele resortu obrany spokojeno 68 procent Němců, nyní už to je 73 procent. A to právě přesto, že Guttenberg opsal větší část své dizertační práce na právnické fakultě v Bayreuthu z roku 2007.

Dvaasedmdesát procent dotazovaných považuje za dostatečné, že se Guttenberg už v pondělí titulu doktora práv zřekl. Politik z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) tak podle nich nemusí složit funkci, jak požaduje opozice.

Jen 24 procent Němců naopak vyjádřilo názor, že by Guttenberg odstoupit měl. Za ministra se opakovaně postavila i německá kancléřka Angela Merkelová, spokojená s jeho prací ve vládě.

Guttenberg, přezdívaný nyní kousavě "baron von Googleberg", opsal (tedy "vygoogloval") bez patřičného uvedení zdrojů více než dvě třetiny textu své vědecké práce.

 

Právě se děje

Další zprávy