Kaddáfí potlačuje povstání i zbraněmi z Unie, tvrdí DPA

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 2. 2011 20:37
Členské státy Evropské unie vyvezly do Libye zbraně za stamiliony eur
Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí | Foto: Reuters

Brusel - Evropská unie kritizuje libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Ten ale pravděpodobně potlačuje demokratické snahy svých krajanů bombami z Evropy, napsala DPA.

Agentura upozornila na nedávno zveřejněnou výroční zprávu o vývozu zbraní a vojenského materiálu ze země Evropské unie. A z ní vyplývá, že na sever Afriky putovaly zbraně za stamiliony eur.

Jen v roce 2009 údajně vlády povolily export vojenského materiálu do Libye za 344 milionů eur (asi 8,44 miliardy korun).

V porovnání s loni dohodnutými zbrojními dodávkami Moskvy Kaddáfímu v hodnotě 1,5 miliardy eur (asi 36,7 miliardy korun) to je sice poměrně skromná suma, každopádně ale excentrický libyjský vůdce pravděpodobně potlačuje demokratické snahy svých krajanů bombami evropské výroby, uvedla DPA.

"Nejpilnější" byly Itálie a Malta

Unie zrušila embargo na vývoz zbraní do Libye koncem roku 2004. Brusel to tehdy odůvodnil zlepšením libyjské bilance v oblasti lidských práv a nutností spolupracovat se zemí, odkud přes Středozemní moře proudí do EU tisíce migrantů.

ČSSR a Libye

Československo udržovalo v osmdesátých letech s Libyí velmi čilé obchodní vztahy. Vyvezlo do ní stovky letounů, tanků či raketometů. Libye dodnes dluží Česku 4,5 miliardy korun.

Po zrušení embarga EU v roce 2004 označilo české ministerstvo průmyslu a obchodu snahy o případné obnovení bývalých obchodních vztahů s Libyí za náročné, a to kvůli dlouholeté přestávce, jakož i konkurenci dalších zemí.

Od té doby udělují povolení na vývozy zbraní vlády členských států unie. Ta dnes údajně vývozy do Libye zastavila, sdělily agentury DPA a AFP s odvoláním na prohlášení Maji Kocijančičové, která je mluvčí šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové.

Jak ale upozorňuje DPA, udělovaly vlády unijních států v daném případě licence na vývoz zbraní do země, která by neprošla ani tou nejprostší prověrkou demokratických standardů.

Podle výroční zprávy jsou největšími evropskými dodavateli zbraní Libyi Itálie (letadla a helikoptéry za 112 milionů eur) a Malta (malorážní zbraně za 80 milionů eur).

Třetí Německo vydalo povolení v hodnotě přes 53 milionů eur, valná část z nich připadla na elektronické rušičky, s nimiž se dá vyřadit mobilní telefonické spojení, internet a navigační satelitní systém GPS.

Čtvrté místo nelichotivého žebříčku zaujala Francie s licencemi za 30,5 milionu eur před Velkou Británií (25,5 milionu eur) a Belgií (22 milionu eur).

 

Právě se děje

Další zprávy