Řecko ochromila další stávka kvůli škrtům

ČTK ČTK
23. 2. 2011 16:29
Řecká policie se v Aténách střetla s demonstranty
Po aténských ulicích znovu létaly Molotovovy kokteily...
Po aténských ulicích znovu létaly Molotovovy kokteily... | Foto: Reuters

Atény  - Řecko je ochromeno první generální stávkou v letošním roce, svolanou největšími odborovými svazy proti úsporné politice vlády. Narušen je letecký provoz, přerušeny jsou námořní a železniční spoje.

V Aténách před parlamentem se demonstranti střetli s pořádkovou policií.

Policisté použili proti desítkám mladých demonstrantů, kteří na ně házeli kameny a lahve, slzný plyn. Podle agentury AP v řecké metropoli manifestuje na 30 000 lidí. V centru města je rozmístěno na pět tisíc policistů.

Odborové demonstrace v Řecku tradičně provázejí násilnosti, protože se k manifestujícím připojují radikální skupiny. Loni v květnu zahynuli tři lidé v bance, kterou radikální demonstranti zapálili.

Letecká společnost Olympic Airways kvůli čtyřhodinové stávce letových kontrolorů zrušila 35 domácích letů, další řecký přepravce Aegean škrtl 13 vnitřních spojů.

...a také kamení
...a také kamení | Foto: Reuters

Nejezdí ani trajekty mezi ostrovy

Ke stávce se připojili námořníci, takže trajekty zajišťující spojení na řecké ostrovy zůstávají v přístavech. Nejezdí vlaky a ochromena je většina městské dopravy.

Uzavřeny jsou úřady a nemocnice zajišťují pouze pohotovost. Země je také bez informací, protože ke stávce se na 24 hodin připojili i novináři. Nevysílají rozhlas ani televize. Stávkují rovněž učitelé. Zavřeny jsou i některé obchody.

Generální stávka je letos první po loňských sedmi dnech akcí proti úsporným opatřením, které vláda musela přijmout, aby získala finanční pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v celkové výši 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč).

Všeobecná konfederace řeckých pracujících (GSEE), která sdružuje zaměstnance soukromého sektoru, pranýřuje vládu za to, že při liberalizaci ekonomiky postupuje proti pracujícím.

Odborová organizace státních zaměstnanců ADEDY se zejména staví proti jakémukoli dalšímu snižování mezd ve státní správě. Mzdy státních zaměstnanců byly již sníženy loni.

Ministr ochrany obyvatel Christos Paputsis vyzval ke klidu a odpovědnosti, aby nebyla poškozena pověst země.

 

Právě se děje

Další zprávy