Organizátoři zpackali olympiádu a obrali neslyšící

Petr Jemelka Petr Jemelka
21. 2. 2011 17:23
Šéf slovenského výboru neslyšících olympioniků ukradl 11 milionů eur a zhatil olympiádu.
Foto: Reuters

Bratislava - Slováci čelí obrovskému skandálu. Olympiáda neslyšících ve Vysokých Tatrách, která měla být slavnostně zahájena 18. února, skončila ještě dříve, než začala. A to naprostým fiaskem.

Mezinárodní výbor sportu neslyšících musel pro naprostou nepřipravenost pořadatelů olympiádu zrušit a šéf slovenského deaflympijského týmu Jaroslav Ruda, který čelí ze zpronevěry 11 milionů eur, byl zadržen při pokusu uprchnout ze země.

Podle dosavadních zjištění policie si Ruda půjčil od čtyř finančních institucí celkem 10 milionů eur (téměř 245 milionů korun), které dosud nevrátil, ani nedoložil, za co je vlastně utratil.

Aby toho nebylo málo, další milion eur šéf slovenských neslyšících sportovců vylákal od zahraničních olympijských výborů. I v tomto případě všechny peníze zpronevěřil.

"Peníze doposud nevrátil, ani řádně nedoložil jejich použití," cituje server Aktuálne.sk mluvčí slovenského policejního prezidia Andreu Dobiášovou.

Od svého zadržení na rakouských hranicích čeká Jaroslav Ruda na rozhodnutí o uvalení vazby v policejní cele.

Peníze nezpronevěřil poprvé

Celý podvod byl postaven na falešné záruce finančního domu Bank of Columbia na půl milion eur. Tou se Ruda oháněl, když vyjednával o půjčkách na rekonstrukci stadionů v Popradu a Kežmarku. Od zahraničních olympijských výborů zase s předstihem vybíral peníze za stravu a ubytování sportovců, přičemž jim sliboval, že platbou předem výrazně ušetří.

Paradoxní je, upozorňuje server Sme.sk, že muž, který byl zodpovědný za organizaci 17. olympijských her neslyšících, nečelí obvinění ze zpronevěry poprvé. Pro stejný prohřešek už byl zadržen v roce 2008, kdy strávil několik dní ve vazbě. Stejně jako v tomto případě měl tehdy zpronevěřit peníze výboru neslyšících.

Soudu v této kauze se mu ale vždy podařilo pro údajnou pracovní neschopnost vyhnout. Nyní ho tedy zřejmě čeká proces v obou případech.

Vyšetřovatel už Rudu obvinil z podvodu, a jelikož způsobil škodu velkého rozsahu, hrozí mu až patnáct let za mřížemi.

Mezinárodní ostudu Slovenska, které bylo jmenováno pořadatelskou zemí v roce 2005, ještě zvyšuje fakt, že mezinárodní výbor Bratislavě pořadatelství pro nedostatek financí odebral už minulý rok a následně mu jej vrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy