Smrt lyžařů. Chránili ženu, dostali dávku ze samopalu

Zahraničí Zahraničí
19. 2. 2011 18:45
Přepadení v podhůří Elbrusu zastavilo výlety Rusů do populární destinace
Přepadení mají na svědomí muži maskovaní do policejních nebo vojenských uniforem (na ilustračním snímku vůdce kavkazských rebelů, který se přihlásil k atentátu na moskevském letišti Domodědovo).
Přepadení mají na svědomí muži maskovaní do policejních nebo vojenských uniforem (na ilustračním snímku vůdce kavkazských rebelů, který se přihlásil k atentátu na moskevském letišti Domodědovo). | Foto: Reuters

Moskva - Výlet pětice moskevských turistů na populární lyžařské sjezdovky na Elbrusu v severním Kavkaze skončil smrtí tří z nich a vážnými zraněními zbylé dvojice.

Turisté byli přepadeni a když odmítli skupině ozbrojenců vydat jedinou ženu ve svých řadách, stali se terčem palby z automatických zbraní. Incident, který mají na svědomí dosud neznámí maskovaní muži, se odehrál už v pátek večer, ale teprve v sobotu pronikl do ruských médií.

Po tragédii ruští turisté začali rušit zájezdy k Elbrusu, který je známou horskou destinací.

Maskováni jako policisté

Místní policisté vylíčili jak se útok u vsi Zajukovo v samém předhůří Elbrusu odehrál. Pětice výletníků, čtyři muži a jedna žena, si na letišti najala jako taxík mikrobus s místním řidičem. Cestou je předehnal osobní vůz, z něhož se vyklonil zamaskovaný muž a několikrát jim policejním obuškem přikázal zastavit.

Řidič se domníval, že jde o policejní kontrolu, a zastavil. Z auta vystoupili tři muži v maskách, oblečení do uniforem, a s automaty Kalašnikov v rukou. Dva stanuli před vozem, třetí otevřel dveře a otázal se: "Je tu nějaká žena?"

Žena v mikrobusu skutečně cestovala, ale odmítla vystoupit. Když ozbrojenec neuspěl se snahou vytáhnout turistku z vozu násilím, poodstoupil o pár kroků a vypálil ze zbraně dávku do mikrobusu.

Jediný řidič přežil bez úhony

Podle vyšetřovatelů jsou dva zranění nyní hospitalizováni v Nalčiku s průstřely končetin a hrudi, mezi třemi oběťmi je i osmatřicetiletá žena. Řidič vozu vyvázl z přepadení bez zranění.

"Je to nejen zvěrský zločin, ale i políček do tváře všemu našemu lidu, pro který je pohostinnost jedním z hlavních rysů," prohlásil šéf Kabardsko-balkarské republiky Arsen Kanokov. "Bohužel to není první útok na lidi, kteří nijak nepatří k mocenským orgánům. Byli zavražděni naši hosté," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy