Německý ministr obrany prý při psaní dizertace opisoval

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
16. 2. 2011 12:16
Plagiátorství by mohlo populárnímu Guttenbergovi zkomplikovat cestu do úřadu kancléře
Karl-Theodor zu Guttenberg  patří k nejpopulárnějším německým politikům
Karl-Theodor zu Guttenberg patří k nejpopulárnějším německým politikům | Foto: Reuters

Berlín -  Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg je podezřelý, že se při psaní své dizertační práce dopustil plagiátorství. Na jejím základě přitom v roce 2007 získal na univerzitě v Bayreuthu právnický titul.

Obvinění jednoho z nejpopulárnějších německých politiků současnosti vznesl brémský profesor práv Andreas Fischer-Lescan.

"Tato doktorská práce je na řadě míst nehorázný plagiát a podvod. Textové duplikáty se táhnou celou prací a všemi obsahovými částmi," cituje mnichovský deník Süddeutsche Zeitung Fischera-Lascana.

Profesor tvrdí, že na nesrovnalosti v diplomové práci ministra spolkové vlády přišel náhodou, při rutinní kontrole. Případem se nyní zabývají odborníci z univerzity v Bayreuthu.

Ministr je v klidu

Samotný ministr obrany se ale výsledku kontroly neobává. "Výsledek nyní prováděné kontroly očekávám s naprostým klidem. Ta práce byla vytvořena s nejlepším vědomím a svědomím," tlumočil agentuře DPA Guttenbergovu reakci mluvčí německého ministerstva obrany.

Guttenberg dizertaci odevzdal v roce 2006 a v následujícím roce ji obhájil na výbornou.

Pokud by se potvrdilo podezření, že politik vládní bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) při studiu podváděl, mohl by přijít o titul.

Podle rozhodnutí správního soudu spolkové země Bádenska-Württemberska z roku 2008 je totiž možné v Německu odejmout doktorský titul, pokud se v hříšníkově práci opakovaně a plánovitě objevují pasáže z cizích textů, aniž by pisatel jejich převzetí přiznával v poznámkách.

Možná čára přes rozpočet

Pro nejzářivější hvězdu německé politiky, o níž média již nějakou dobu spekulují jako o možném budoucím kancléři, by bylo odhalené plagiátorství v krátké době další ranou poté, co jeho rezort musí od konce loňského roku řešit skandály okolo neobjasněných úmrtí vojáků v Afghánistánu a na výcvikové lodi Gorch Fock.

 

Právě se děje

Další zprávy