Rusko zkouší dovézt západní styl. Staví Silicon Valley

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz
26. 2. 2011 11:44
Rusko sní o hi-tech boomu, inovační centrum Skolkovo má změnit ruskou ekonomiku
Ruský prezident Medveděv na návštěvě ve skutečném Silicon Valley. Teď se pod jeho taktovkou rodí ve Skolkovu obdobný projekt.
Ruský prezident Medveděv na návštěvě ve skutečném Silicon Valley. Teď se pod jeho taktovkou rodí ve Skolkovu obdobný projekt. | Foto: Reuters

Skolkovo - Rusko se snaží snížit svou technologickou zaostalost, s níž bojuje z dob Sovětského svazu. Nyní, jak alespoň zaznívá z úst ruských politiků, má země na cestě k inovaci ekonomiky vše, co k tomu potřebuje: intelektuální potenciál, finance a od minulého roku i projekt centra moderní vědy a výzkumu Skolkovo.

Projekt ruského Silicon Valley, jak je po vzoru slavného kalifornského údolí Skolkovu přezdíváno, má zásadním způsobem změnit vztah k inovačním technologiím a přiblížit Rusko v jejich používání více k Západu. Kreml se zde plánuje zaměřit především na biomedicínu, jadernou energetiku, počítačové či energeticky efektivní technologie.

Západní styl v Rusku

Jak tvrdí Ilja Ponomarjov, poslanec Státní dumy a poradce prezidenta Fondu Skolkovo, inovační centrum má do Ruska přinést západní kulturu práce v inovačních odvětvích a zmenšit propas mezi jednotlivými složkami inovačního cyklu.

"Největším problémem, který existuje v Rusku, je nedostatek zkušeností a kultury, jež mají podnikatelé pracující v hi-tech sféře na Západě. To vše u nás není," říká ruský politik. "V Rusku historicky existuje propast mezi vzděláním, vědou a reálnou ekonomikou. Každý si sedí na své hoře a čeká, až za nimi přijdou se svými nabídkami," dodává.

Podle Ponomarjových slov Skolkovo vzniklo na zelené louce právě kvůli tomu, aby na rozdíl od jiných, již existujících vědeckých center, byl tento stav už od začátku překonán a mohlo v budoucnu posloužit jako model pro ostatní.

Projekt na papíře už má nájemníky

Ruské křemíkové údolí zatím existuje pouze na papíře. Známa ještě není ani finální architektonická podoba centra. Ruskému prezidentovi se však již podařilo nalákat do Skolkova nemalý počet vlivných zahraničních firem. V inovačním centru plánují otevřít své pobočky Nokia, Microsoft, Siemens, Boeing nebo Cisco.

Hlavní silou Skolkova však nemají být filiálky renomovaných amerických a evropských společností. Ilja Ponomarjov potenciál projektu vidí především v tzv. virtuálním Skolkovo.

"Podle mého názoru není nejdůležitějším komponentem Skolkova jeho samotná fyzická existence, ale tak zvané virtuální Skolkovo. Určitá nabídka služeb, které bude Skolkovo poskytovat společnostem, rodícím se ve všech těch skolkovských laboratořích," říká Ponomarjov.

Má se podle jeho slov jednat například o pomoc s komercializací inovačních výrobků, hledáním investičních partnerů nebo o pomoc se vstupem na mezinárodní trh.

"My budeme sloužit jako univerzální okno pro ruské společnosti, které se budou chtít dostat na mezinárodní trh, a pro mezinárodní společnosti, jež budou mít zájem přijít na náš trh," dodává expert.

Odliv mozků

Skolkovské inovační centrum by také mělo ovlivnit negativní trend, se kterým Rusko dlouhodobě a neúspěšně bojuje - odliv mozků. Podle Populačního fondu OSN od roku 1992 Rusko opustily více jak 3 miliony specialistů.

Jak tvrdí ruský politik, stát nebude usilovat o pouhé zastavení tohoto procesu, ale naopak se bude snažit stimulovat opačný jev. Tedy příliv vědeckých pracovníků ze zahraničí. A nejen ze sousedních států, ale i z Evropy a Spojených států. Do Skolkova je budou lákat na vysoké platy a nejmodernější vybavení.

"Vědecká komunita je vysoce mobilní a jede tam, kde to je pro ni zajímavé. Pokud lepší vybavení a lepší přístup k vědeckým grantům bude zde v Rusku, vědci přijedou k nám. Pokud nejlepší trh, který je otevřený a kde je možné vydělat velké peníze, bude tady - lidi přijedou k nám. A když to bude někde jinde, žádné bariéry vědce nezastaví, aby tam nejeli," říká Ponomarjov.

Zásadní otázkou, se kterou je existence Skolkova spojena je, nakolik jsou ruský průmysl a ruská společnost připraveni na inovační technologie.

Potenciál z dob SSSR

Ruský průmysl, až na některé výjimky, zůstal po dlouhá desetiletí modernizací nedotčen a často využívá ještě ten potenciál z dob SSSR. Podle ruského statistického úřadu Rosstat opotřebení majetku a zařízení dosahuje více než 45 procent, zpráva ruského nejvyššího kontrolního úřadu dokonce hovoří o tom, že v některých oblastech opotřebení dosahuje až 80 procent.

"Realita je skutečně taková, že úroveň použití nových technologií je průměrně v ruském průmyslu značně nízká," souhlasí ruský poslanec. Potřebný potenciál však ruský průmysl má. Jak dodává, v Rusku podnikatelům nechybí klíčový faktor inovačního rozvoje - odvaha riskovat. Ta je podle jeho názoru u ruských byznysmenů mnohonásobně vyšší než v Evropě a dokonce i než v USA.

Naopak ruská společnost je podle Ilji Ponomarjova novým technologiím otevřená. Nejenom z hlediska kvality mobilní sítě, která je prý v Rusku lepší, než ve Spojených státech. Rusové mohou podle jeho názoru v používání moderních smartphonů nebo tolik v Rusku populárních čteček elektronických knih směle soutěžit se Západem.

Medveděvovo dítě

Přestože je projekt inovačního centra spojován se jménem ruského prezidenta, a proto také často považován za čistě politický projekt, ruský politik odmítá, že by s případným odchodem Medveděva z Kremlu bylo Skolkovo zavřeno.

"Nemyslím si, že Medveděv odejde. Podle mě zůstane i na druhé funkční období. A dokonce když dojde k nějaké výměně na nejvyšších postech, nic se ve vztahu ke Skolkovu nezmění. Základ už byl položen, a pokud vše nezkazí nesprávná rozhodnutí, tak by se mělo dál rozvíjet," říká Ilja Ponomarjov.

 

Právě se děje

Další zprávy