Putin vyhlásil boj šikaně v ruské armádě

Red Zah, ČTK
3. 2. 2006 15:31
Moskva - Ruský prezident Vladimír Putin dnes reagoval na zveřejněné případy šikany v ruské armádě a vyzval k tvrdému a rozhodnému postupu proti všem formám šikany.

"Musíme věnovat podstatně více pozornosti než dosud ochraně lidských práv a sociálních jistot vojáků. Je to klíčová otázka při dalším rozvoji ozbrojených sil, jejích bojových schopností a uznání ve společnosti," prohlásil prezident na setkání s vedením
ruské generální a vojenské prokuratury. 

Desetitisíce případů ročně

Ruská vojenská prokuratura ve čtvrtek zveřejnila deset nových případů šikany. Většinou šlo o bití a týrání nově přijatých
vojínů ze strany jejich délesloužících kolegů.

Podle odhadů expertů dochází denně v ruské armádě až k pěti desítkám případů šikany. Oficiální údaje za loňský rok mluví o více než 20.000 vyšetřovaných kauzách porušení vojenského řádu.

Foto: Reuters

O případu brutálního zacházení s vojákem, které skončilo amputací obou jeho nohou, informovala Lidija Sviridovová ze saratovského oddělení Výboru matek vojáků. Podle ní byl loni 1. května svými nadřízenými brutálně zbit vojín Jevgenij Koblov ze Saratova. Voják se pak sám nemohl dostat do své ubikace, doplazil se jen do sklepa nedaleké důstojnické budovy. "Tam zůstal až do 25. května, než ho objevili technici," citovala Sviridovovou agentura Interfax.

Voják, který zůstal naživu jen díky odpadní vodě, kterou celou dobu pil, zhubnul o 50 kilogramů. Do nohou se mu dostala gangréna a nedávno mu byly v Moskvě amputovány obě nohy až po kolena. Podle Sviridovové nechtěla matka vojína dlouho věc oznamovat soudu ani vojenské prokuratuře.

Případ Andreje Syčeva zvedl vlnu protestů

Minulý týden pobouřil ruskou veřejnost brutální případ šikanování vojáka Andreje Syčeva z Čeljabinsku na jihozápadní Sibiři. Po několikahodinovém bití a plnění nesmyslných úkolů dostal do zmučených nohou gangrénu a lékaři mu později museli amputovat obě nohy a pohlavní orgány.

Čtyři vojáci zbití svými nadřízenými leží v současné době v nemocnici v Jekatěrinburgu. U jednoho z nich konstatovali lékaři stejně vážná poranění nohou jako u Syčeva. Ve stejné nemocnici se léčí i voják, který se pokusil o sebevraždu. Kvůli špatnému zacházení a pod psychickým tlakem si podřezal žíly.

Foto: Aktuálně.cz

Ve Voroněži napadl dvacetiletý "mazák" o čtyři roky staršího brance a způsobil mu četná zranění nožem. Důvodem mělo být drzé chování nováčka k déle sloužícímu vojákovi. Ve Vladimiru asi 200 kilometrů od Moskvy zbili do bezvědomí starší vojáci brance za to, že je včas neupozornil, že jde velitel, když sami popíjeli.

V Čeljabinské oblasti skončil jeden z vojáků po půl roce základní služby v psychiatrické léčebně. Opakovaně byl bit a týrán, přitom ne staršími vojáky, jak je to běžné u jiných jednotek, ale důstojníky. Kromě fyzického násilí zde důstojníci brancům pravidelně odebírali peníze a jídlo.

Mlčení prolomeno, případy se množí

Podle sociologa Sergeje Belanovského prolomil nedávný tragický případ vojína Syčeva mlčení ve společnosti. "Po této tragédii se snad budou prokuratura a soudy v podobných případech chovat jinak, budou vést čestnější vyšetřování," řekl v tisku.

Všichni ruští muži od 18 do 27 let jsou povinni nastoupit na dva roky do armády. Od roku 2008 se zkrátí povinná vojenská služba na rok. Většina rodičů ale dělá cokoliv, aby své syny od vojny osvobodila. Podle informací ministerstva obrany nastupuje ročně do armády asi jen devět procent mužů schopných služby. 

Podle Anny Kašircevové z Výboru matek vojáků může armádě od šikany pomoci jen jedno - rychlá profesionalizace.

 

Právě se děje

Další zprávy