Princ se žení, Britky nosí trika "Měla jsem to být já"

Zahraničí Zahraničí
8. 2. 2011 11:55
Princ William se ožení s Kate Middletonovou 29. dubna, Británii zaplavily suvenýry
Foto: Reuters

* Na ostrovech ožívají vzpomínky na velkolepou svatbu Charlese a Diany * Buckinghamský palác vyzval výrobce suvenýrů k "zachování vkusu" * Nádobí na svatební hostinu dodá čínská porcelánka

Londýn - Británie zažije po třiceti letech královskou svatbu, princ William si bere svoji vyvolenou, kterou je Kate Middletonová.

Přestože den D nastane až 29. dubna, už dnes vykukují z obchodů, stánků a výloh všemožné suvenýry a předměty, které mají jedno společné. Jsou na tich tváře prince i jeho nastávající.

Buckinghamský palác sice všechny výrobce a prodejce vyzval, aby zachovávali vkus, ale těžko říci, zda se tím všichni oslovení řídí.

Tesco nabízí šaty snoubenky

Vedle hrnečků, skleniček, lžiček, triček, přívěsků ke klíčům, propiskám, popelníkům a kdo ví, čeho všeho ještě, se objevují William a Kate například i na spodním prádle (mužském i ženském) a dokonce i na kondomech.

Foto: Reuters

Nechybějí ani pokusy o vtipy, které královské rodině jistě nebudou příliš příjemné. Na některých tričkách se pod tvářemi snoubenců skví nápisy jako například "Děkujeme za den volna" nebo "Měla jsem to být já."

V sítích supermarketů Tesco je kromě jiného k dostání model šatů, které měla Kate Middletonová na sobě v den oznámení svatby.

"Vždy, když se koná královská svatba nebo korunovace, každý výrobce si řekne, že k tomu něco vyrobí. Nějaké nádobí, ručníky, prostě něco," řekl agentuře Reuters životopisec rodiny Christopher Wilson.

"Přeskočí" William otce?

Svatba prince Williama je v tomto ohledu nejvýznamnější událostí od roku 1981, kdy si princ Charles bral princeznu Dianu. William je jejich starším synem a v linii nástupnictví po královně Alžbětě je nyní druhý za svým otcem.

Foto: Reuters

Média spekulují o tom, že nyní dvaašedesátiletý Charles by se mohl nástupnictví vzdát ve prospěch devětadvacetiletého syna.

Experti předpovídají, že svatba přinese do britské ekonomiky více než půl miliardy liber navíc. Radovat se budou hlavně výrobci a prodejci suvenýrů, majitele restaurací a barů a také producenti potravin a nápojů.

Kontrakt na dodávku šestnácti tisíc kusů nádobí pro svatební hostinu a akce s ní spojené ovšem získala čínská firma Guangxi Sanhuan Group z města Pej-liou na jihu země.

Jde o soukromou firmu s osmi tisíci zaměstnanci, která je vyhlášená výrobou prvotřídního porcelánu a keramiky.

Foto: Reuters

 

 

Právě se děje

Další zprávy