Lékař v Německu: Násobně víc peněz a čtvrtina přesčasů

Radim Klekner Radim Klekner
7. 2. 2011 19:30
Přesčasy lékařů činí v Německu 24 hodin měsíčně, v Česku je to 100 hodin měsíčně
Čeští lékaři jsou po dlouhá léta platově podhodnocováni, na rozdíl od svých kolegů v západní Evropě
Čeští lékaři jsou po dlouhá léta platově podhodnocováni, na rozdíl od svých kolegů v západní Evropě | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín/Praha - Výjimka z evropské směrnice o přesčasech umožňuje lékařům ve státních nemocnicích odpracovat každý měsíc 16 hodin navíc. Tak je tomu v Německu, Rakousku i dalších západoevropských zemích.

Jejich čeští kolegové představují ovšem výjimku z výjimky. Odpracují každý měsíc okolo stovky přesčasových hodin a někteří ještě více. Jen díky nim spatří na výplatní pásce vyšší částku, než je průměrná mzda v regionu, kde pracují.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl nicméně v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce údaje, které se od těchto čísel značně liší.

Tvrdil totiž, že lékaři odpracují právě jen oněch šestnáct hodin měsíčně a že pobírají průměrný plat 48 tisíc korun.

Redakce Aktuálně.cz se proto dotazovala celé řady lékařů pracujících v českých nemocnicích a dospěla ke zcela jiným číslům. Ta přibližně odpovídají tomu, co uvádí předseda České lékařské komory Milan Kubek.

"Odpracuji 130-150 přesčasových hodin měsíčně," uvedl kupříkladu Libor Machát z anesteziologicko-resuscitačního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Po deseti letech praxe dvacet tisíc

Sto hodin přesčasů odpracuje za měsíc David Koudelka z Traumacentra Fakultní nemocnice Ostrava. Jeho kolega Peter Schwarz z Nemocnice s poliklinikou v Havířově uvádí za loňský rok 125-141 přesčasových hodin. Další lékaři pak 70-110 hodin přesčasů.

Lékaři tvrdí, že akcí Děkujeme, odcházíme chtějí změnit nehospodárný systém českého zdravotnictví
Lékaři tvrdí, že akcí Děkujeme, odcházíme chtějí změnit nehospodárný systém českého zdravotnictví | Foto: Ludvík Hradilek

Tarifní plat českého lékaře bez atestace činí podle Kubka 17 950 korun, u lékaře s desetiletou praxí 20 950 Kč a u špičkového lékaře, který má třicet let praxe, 28 350 Kč.

"Čísla týkající se lékařských platů, kterými operuje ministr Heger, jsou výsledkem obrovského množství přesčasů, jež lékaři odpracují a pan ministr to velmi dobře ví," řekl Aktuálně.cz Kubek. "Tím, že se operuje s upravenými čísly, se v populaci záměrně vzbuzují negativní emoce vůči lékařům. Těm jde ale o změnu celého systému zdravotnictví v Česku a ne jenom o zvýšení mzdy."

Platy jako z jiné planety

Nástupní plat lékaře v Německu je přitom podle údajů tamní lékařské komory 3800 eur (91 000 Kč) - v ČR je to 12-15 000 Kč. Lékař s přibližně desetiletou praxí (Facharzt) pobírá 6500 eur (156 000 Kč), primář menšího oddělení (Oberarzt) 9400 eur (226 000 Kč) a lékař na řídící pozici (Chefarzt) 21 400 eur (515 000 Kč).

"Lékařská práce je samozřejmě mnohem náročnější, než je tomu u jiných profesí. A především, lékař si nemůže dovolit, aby udělal chybu, protože tím trpí pacient," řekl Aktuálně.cz předseda představenstva profesního svazu nemocničních lékařů (Marburger Bund) Armin Ehl. "Je proto nesmírně důležité, aby lékař byl náležitě odpočatý i náležitě motivovaný. O situaci v Česku jsme dobře informovaní a čeští lékaři se u nás také mohou ucházet o práci."

V průměru odpracují němečtí lékaři podle údajů spolkové komory 24 hodin přesčasů měsíčně.

Průměrný plat v Německu loni činil podle Spolkového statistického úřadu 2700 eur (64 800 Kč). Ceny potravin a spotřebního zboží jsou přibližně 1,5krát vyšší než v Česku, v řadě případů stejné či dokonce nižší. Platy od 53 000 eur ročně (4400 eur měsíčně) podléhají dvaačtyřicetiprocentní sazbě daně z příjmu, nižší platy jsou zdaňovány čtrnácti procenty.

33 hodin v kuse

Ačkoliv je v Německu v současnosti přibližně šest tisíc volných míst pro lékaře, čeští zdravotníci o hromadném odchodu do zahraničí zatím neuvažují. Chtějí v prvé řadě změnit systém prolezlý korupcí a poznamenaný nepotismem a nehospodárným nakládáním s finančními prostředky.

Nemocnice v Česku totiž platí každoročně několik miliard za předražené léky a stejně tak předražené přístroje a to s vědomím ministerstva zdravotnictví.

Lékaři pracují za průměrný plat, peníze navíc mají jen díky enormnímu množství přesčasů
Lékaři pracují za průměrný plat, peníze navíc mají jen díky enormnímu množství přesčasů | Foto: Ludvík Hradilek

Čeští lékaři si ale především stěžují na příliš vysoký počet přesčasových hodin, které musí odpracovat, aby zajistili chod nemocnic. Nejméně jednou týdně odpracují šestnáctihodinovou službu a v práci jsou i o víkendu a to často i dvakrát za měsíc.

"Pravidelně každý týden odpracuji jednu šestnáctihodinovou službu," tvrdí primář-internista z jisté severomoravské nemocnice, který si nepřeje zveřejnit své jméno. "Následně přespím v nemocnici, přičemž oficiálně mám tzv. pohotovost. Když je ale v noci zapotřebí znenadání operovat, jdu na sál. Ráno vstávám a nastupuji běžnou ranní službu. Někdy jsem v práci 33 hodin v kuse. Můj základní plat podle tarifu činí 178 korun na hodinu."

To je bez přesčasů přibližně třicet tisíc korun. Právě přesčasy umožňují ředitelům nemocnic a tím i ministerstvu zdravotnictví vykazovat čísla dvojnásobná.

Podle zákoníku práce si přitom musí každý zaměstnanec, který odpracoval 16 hodin v kuse, následně vybrat den volna na zotavenou.

Na dotaz Aktuálně.cz uváděli někteří lékaři 70-80 hodin přesčasů, naprostá většina ale hovořila i o 100-110 přesčasových hodinách, někteří dokonce i o 150 hodinách za měsíc.

"Upravené" počty lékařů

Lékaři pobírají samozřejmě také příplatky za osobní hodnocení, ty však představují v průměru jeden až tři tisíce korun, byť mohou činit v některých individuálních případech i více.

Údaje, které ředitelé nemocnic posílají na ministerstvo, jsou podle Kubka jednoznačně upravené a neodpovídají skutečnosti. Stejného názoru jsou i lékaři, které Aktuálně.cz oslovilo.

Nesouhlasí ani čísla o počtech lékařů pracujících v nemocnicích. Zatímco Heger hovoří o 18-20 tisících, LOK uvádí 13-14 tisíc. Aktuálně.cz dospělo ve své analýze k 10-12 tisícům nemocničních lékařů. Řada z nich totiž podepisuje i tři smlouvy, případně pracuje ve dvou nemocničních zařízeních.

 

Právě se děje

Další zprávy