Byli jsme moc vlídní na cizí kultury, řekl Cameron

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
6. 2. 2011 14:05
Radikalizaci mladých spustila až invaze do Afghánistánu a Iráku, oponují muslimové
Premiér David Cameron.
Premiér David Cameron. | Foto: Reuters

Mnichov - Přílišná otevřenost Britů vůči kulturám dovezeným na ostrovy se neosvědčila, prohlásil v sobotním projevu na bezpečnostní konferenci v Mnichově britský premiér David Cameron.

Cameronovy výroky, které agentura AFP hodnotí jako významnou změnu britské politiky vůči etnickým a náboženským menšinám, vzápětí vzbudila živou reakci britské muslimská obce i tamní opozice. Premiérovy vývody vesměs považují za mylné.

Cameron prohlásil, že Velká Británie potřebuje silnější národní identitu, aby odradila lidi od zájmu o všechny formy extremismu. Naznačil tvrdší postoj ke skupinám podporujícím islámský extremismus.

Stal se tak dalším politikem západní Evropy, který připustil, že se nedaří zapojit imigranty do života nové vlasti. Před pár měsíci něco podobného otevřeně připustila i německá kancléřka Angela Merkelová. Použila slovo "selhání".

Cameron: nezaplétejme se s netolerancí

Podle Camerona, který poprvé ve funkci promluvil o radikalizaci a příčinách terorismu, by pomohl důslednější dohled nad některými muslimskými organizacemi, které sice dostávají státní příspěvek, ale pro potlačení extremismu dělají jen málo.

"Posuďme tyto organizace pořádně: věří ve všeobecná lidská práva i pro ženy a lidi jiných vyznání? Věří v rovnoprávnost všech před zákonem? Věří v demokracii a právo lidí volit si vlastní vládu? Podporují integraci nebo separatismus? To jsou otázky, které bychom měli klást. Pokud v nich organizace propadne, neměli bychom se s ní zaplétat," argumentoval britský předseda vlády.

Zároveň Cameron prohlásil, že je třeba pečlivě oddělit islám jako náboženství a islámský extremismus jako politickou ideologii, která podle něj přitahuje lidi, kteří si ve své vlastní zemi připadají vykořenění.

Ačkoliv britský ministr vnitra Neville-Jones později doplnil, že premiér měl na mysli všechny formy extremismu, nejen ten islámský, britská islámská společnost ihned zareagovala tvrzením, že Cameron nepochopil podstatu problému.

Muslims 4UK: radikalizaci spustily války po 11. září

"Myslím, že si plete několik témat: národní identita a multikulturalismus nejsou spojené s extremismem. Ten vzniká jako výsledek různých faktorů," uvedl pro BBC šéf islámské společnosti Ajmal Masroor.

V sobotu pak Camerona odosudila i skupina Muslims4UK, která extremismus neschvaluje. Inayat Bunglawala z této skupiny nazval premiérova slova"hluboce mylnou analýzou".

"Spojuje problémy integrace s terorismem. V této zemi žijí muslimové ve větším počtu od 60. let. V 60., 70., 80. a 90. letech se podíleli jen na několik teroristických akcích. Pan Cameron by se měl zamyslet nad tím, co se stalo od roku 2001, od invaze do Afghánistánu a do Iráku. Právě ty lze považovat za hlavní důvod radikalizace mladých muslimů, jakou dnes vidíme. To je hlavní problém, nikoli integrace," řekl Bunglawala stanici BBC.

Zklamání vyjádřil také Faisal Hanjra z britské muslimské rady, sdružující na 500 organizací. Z muslimské komunity se "dělá součást problému, a nikoli řešení," prohlásil. Mohammed Shaqif z nadace Ramadan řekl, že "poukazování na muslimy vyvolává hysterii a strach z islámu".

Muslimy bránil i bývalý ministr zahraničí z nyní opoziční Labouristické strany Jack Straw. Britští muslimové podle něj vyznávají tytéž hodnoty jako zbytek Britů a stejně jako oni "mají hrůzu z terorismu".


 

Právě se děje

Další zprávy