Na letišti útočil lidský odpad, říká čečenský politik

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz
6. 2. 2011 15:20
Rozhovor s někdejším kandidátem na čečenského prezidenta Aslambekem Aslachanovem
Foto: Reuters

Moskva (Od našeho spolupracovníka) - Ruští vyšetřovatelé necelý týden od výbuchu na moskevském letišti Domodědovo identifikovali atentátníka, který v příletové hale odpálil bombu, jež zabila 36 osob a zranila 120 osob.

Kdo však stál za tímto útokem, zůstává nejasné. Žádná kavkazská teroristická organizace se nepřihlásila k odpovědnosti za atentát a ruská média zveřejňují jednu verzi za druhou.

Podle bývalého kandidáta na čečenského prezidenta, generálmajora policie a senátora Aslambeka Aslachanova, je právě celé pozadí nedávného atentátu záhadné. Jak v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, není vyloučeno, že může mít politické pozadí spojené s blížícími se prezidentskými volbami nebo zimní olympiádou v Soči.

Aslambek Aslachanov
Autor fotografie: Jiří Just, Moskva

Aslambek Aslachanov

  • Generálmajor policie, senátor Rady federace, kandidát na čečenského prezidenta v letech v roce 1991 a v roce 2003, bývalý poradce ruského prezidenta po problematice Severního Kavkazu (2004-2008), ředitel Asociace pracovníků bezpečnostních orgánů a zvláštních služeb RF.
  • Během obou čečenských konfliktů byl odpůrce silového řešení situace.
  • Během přepadení moskevského divadla na Dubrovce v roce 2002 vedl jednání s kavkazskými teroristy. V roce 2004 byl jmenován vyjednavačem s únosci, kteří obsadili školu v severoosetinském Beslanu. Do Beslanu se však dostal pozdě, až po zahájení operace na záchranu rukojmí.

Hledání viníků pouze na Severním Kavkaze je podle jeho názoru tradiční schéma, stejně, jako když v amerických filmech je každý terorista Arab.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz se Aslambek Aslachanov zmínil o svém názoru na terorismus na Severním Kavkaze, o vzniku nového konfliktu v regionu nebo o tom, že by Evropa měla Ramazanu Kadyrovovi více naslouchat.

Před týdnem došlo v moskevském letišti Domodědovo k výbuchu. Bezpečnostní orgány již řekly jméno atentátníka, kdo však teroristický útok zorganizoval, zatím není jasné. Kdo podle vašeho názoru může stát za výbuchem? Kavkazané? Ruští nacionalisté?

Víte, když se někde něco stane, vždycky se hovoří, že za tím stojí kavkazští ozbrojenci. V amerických filmech jsou všichni teroristé Arabové, tak u nás jsou všichni teroristé v první řadě Čečenci. Je to amorální, ale tak tomu je.

Pro mě není důležité, kdo uskutečnil útok, protože osoba, která jej spáchala - to není člověk, to nejsou lidé. Psychicky normální člověk, který vyrostl v lidské společnosti, něco takového nemůže spáchat. To je zkrátka lidský odpad.

Ten teroristický útok je však pro mě záhadný, stejně jako předchozí atentát v metru.

V jakém smyslu záhadný?

Když dojde k teroristickému útoku, tak teroristé o něm hovoří předem, aby si vymohli vyplnění nějakých požadavků, nebo atentát spáchají, zabíjejí lidi, nahánějí strach, a poté hovoří: „To jsme my, máme takové a takové požadavky."

Po teroristických útocích loni v březnu, ani po výbuchu v Domodědovu nikdo s nějakými požadavky nevystoupil. To je pro mě záhada.

Přesto kavkazská stopa existuje a je, podobně jako teroristické útoky na samotném Severním Kavkazu, spojována s politickými ambicemi teroristů vytvořit v regionu svůj islámský stát.

O žádné politické požadavky jim nejde. Nikdo se nesnaží vytvořit nějaký islámský nebo šaríátský stát. To je všechno minulost. K útokům dochází v Dagestánu, v Ingušsku, ale nikdo nemá nějaké politické požadavky. Jde prostě o malou válku mezi místní vládou a lidmi, kteří se jí z různých důvod mstí.

 

Například, policisté třeba zadrží nějaké mladíky a bitím je přinutí přiznat se ke zločinům, které nespáchali. Taková nespravedlnost je pro ně důvod, aby vzali zbraně a šli se do lesa mstít lidem v uniformě. Je už potom nezajímá, jestli střílí na toho, kdo jim ukřivdil, nebo ne. A to samé se týká úředníků a dalších.

Může teroristický útok v Domodědovu vyvolat v Rusku novou vlnu terorismu?

Ne, protože v Rusku neexistuje podzemní teroristická organizace. V každém regionu jsou lidé, kteří nesouhlasí s vládou nebo s policií, ale jak jsem řekl, oni nemají žádné politické cíle, žádné politické požadavky.

Zmínil jste, že problémy jsou spíše místního rázu a konflikt vzniká mezi vládou a obyvatelstvem. V Evropě je s tímto jevem spojován čečenský prezident Ramazan Kadyrov, považovaný za malého diktátora.

Víte, nikdo není bez hříchu. Vím, jaký na něho mají názor v zahraničí, ale já bych si přál, aby v Evropě znali jedno. Za celou dobu existence Čečenské republiky, všichni jeho předchozí prezidenti neudělali ani polovinu z toho, co Ramzan Kadyrov stihl udělat během své vlády. On z ruin vybudoval novou, nádhernou republiku.

Dívka telefonuje po výbuchu z Domodědova.
Dívka telefonuje po výbuchu z Domodědova. | Foto: Reuters

Kdyby Ramzana Kadyrova alespoň jednou pozvali do Evropy, pohovořili s ním, poslechli si jeho názory, tak si myslím, že by mnozí změnili svůj postoj.

Existují předpoklady k vzniku nového konfliktu na Severním Kavkaze, například třetí čečenská, kavkazská válka?

Myslím si, že ne. Žádné takové předpoklady neexistují. Jsem na 99 procent přesvědčen, že k novému konfliktu nedojde. Taková válka by byla smrtící pro Rusko i samotné kavkazské národy. V této válce by nikdo nezvítězil. Stačí si vzpomenout, jaké hrozné ztráty jsme utrpěli kvůli zachování územní celistvosti v 90. letech.

A přitom k tomu nemuselo dojít. Nebyl k tomu důvod. Ani sám Dudajev se nechtěl odtrhnout od Ruska. Když jsem se s ním tehdy setkal, tak mi řekl: „Mám tři varianty smlouvy, podle které zůstaneme součástí Ruska. My nejdříve budeme hrát divadlo, a pak podepíšeme s Moskvou daleko lepší dohodu, než Tatarstán." Kreml se ale rozhodl pro invazi, i když jsem prezidenta Jelcina před tímto rozhodnutím varoval.

Hlavní otázku, kterou si v souvislosti s loňskými i letošními výbuchy mnozí kladou je, zda-li Rusko může zabezpečit ochranu během olympijských her v Soči v roce 2014 a mistrovství světa ve fotbale v roce 2018. Nehrozí nová mnichovská tragédie?

Myslím si, že tyto teroristické útoky mají určitou souvislost buď s pokusem destabilizovat situaci v Rusku před prezidentskými volbami v roce 2012, nebo s tím, že se u nás mají v roce 2014 uskutečnit olympijské hry v Soči a v roce 2018 mistrovství světa ve fotbale. Cílem těchto atentátů může být, aby se sportovních her zúčastnilo co nejméně zemí.

Foto: Reuters

Já vám mohu říci, že budou podniknuty nevídané a absolutně efektivní bezpečnostní opatření. Jsem zcela přesvědčen, že nedojde ani k jednomu excesu, jak v průběhu olympiády, tak mistrovství světa. Pracuje se všemi možnými scénáři a nestydíme se spolupracovat s jinými státy, které už hostily olympijské hry - s Kanadou, Spojenými státy, Řeckem.

Pane generále, vy máte dlouholeté zkušenosti s prací bezpečnostních orgánů, je možné předejít podobným atentátům?

Samotný teroristický útok v Domodědovu ukázal, že nemáme spolehlivý bezpečnostní systém. Ale takový není ani v České republice, není v Bulharsku, ani v jiných státech. Protože jak zjistíte, že ta nebo ta osoba je terorista? Jak můžete předpovědět, že úspěšný, normální člověk za dva nebo tři měsíce spáchá ukrutný zločin? To je velmi složité předpovědět.

Ale celkově předcházet teroristickým útokům možné je. A naše zvláštní služby to dokazují. Přesná čísla si, po pravdě řečeno, nepamatuji, ale v minulém roce bylo zabráněno více jak 600 teroristických útoků.

 

Právě se děje

Další zprávy