Slováky a Maďary spojí plynovod. Dnes to podepíší

Martin Novák Martin Novák
28. 1. 2011 11:38
Maďarský premiér Viktor Orbán je v Bratislavě
Dnešní setkání premiérů v Bratislavě.
Dnešní setkání premiérů v Bratislavě. | Foto: Reuters

* Premiéři podepíší dohoduy o společném plynovodu * Může snížit závislost obou zemí na ruském plynu * Maďarský zákon o občanství je dál sporným bodem

Bratislava - Slovenští a maďarští politici mají za sebou složité období, kdy se vztahy mezi oběma sousedy zhoršily.

Od voleb  v obou zemích a nástupu nových vlád - Viktora Orbána v Budapešti a Ivety Radičové v Bratislavě - nastal obrat k lepšímu.

Slovenský kabinet dokonce zrušil ustanovení, že Slováci maďarské národnosti, kteří si v souladu s maďarským zákonem zažádají o občanství Maďarska, přijdou zároveň o občanství slovenské.

Viktor Orbán je dnes v Bratislavě a kromě debat o zákonu o občanství nebo kontroverzním maďarském mediálním zákonu mají politici podepsat dohodu o společném vybudování plynovodu Veľký Krtíš - Vecsés.

Foto: Aktuálně.cz

Tento plynovod povede ze severu na jih a propojí terminály se zásobami zemního plynu v Polsku a Chorvatsku.

Střední Evropě tak může v budoucnosti přinést snížení závislosti na ruském plynu a pro Slovensko má velký význam v tom, že může být snadno napojeno na budoucí plynovody v jihozápadní Evropě.

Jak na Ruskem podporovaný South Stream, tak na Evropskou unií prosazovaný Nabucco.

Radičová se podle vládních zdrojů chystá na schůzce připojit k jiným evropským kritikům, kteří nový maďarský mediální zákon považují za omezení svobody tisku.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. | Foto: Reuters

Jádro mediálního zákona spočívá ve vytvoření státní komise pro média, která bude monitorovat televizi, rozhlas, tisk i internet.

Komise má hodnotit "politickou vyváženost" zpravodajství a pokud nebude spokojena, může uložit pokusu až ve výši 200 milionů forintů (přes 18 milionů korun).

Prezident Ivan Gašparovič Orbána v Bratislavě nepřijme. Ne že by nechtěl, ale je prý silně nachlazený. V rozhovoru pro Itar-Tass slovenský prezident konstatoval, že vztahy s Budapeští se zlepšují, ale je třeba zůstat opatrný.

 

Právě se děje

Další zprávy