Mars, přistáváme! hlásí kosmonauti z kapsle na Zemi

Martin Novák Martin Novák
27. 1. 2011 15:25
Simulovaný let na rudou planetu v Moskvě se blíží svému vrcholu
Povrch Marsu na fotografii NASA.
Povrch Marsu na fotografii NASA. | Foto: Reuters

Moskva - Simulovaný let šesti kosmonautů na Mars, který se odehrává od června v Moskvě, se blíží svému vyvrcholení.

Po více než 230 dnech, strávených v izolaci od okolního světa v uzavřeném modulu, vystoupí tři muži 14. února na tři dny na povrch Marsu.

Ten imituje speciálně upravený modul, na který kosmonautivystoupí  během týdne třikrát. Pak se jejich "kosmická loď" vrátí zpět, prostory by měli opustit v listopadu. Mise je naplánována zhruba na 520 dní.

Tým tvoří šestice mužů. Tři Rusové, Francouz, Ital a Číňan. Všichni jsou prý zatím v pořádku a připraveni pokračovat v misi.

"Loď se dostane na oběžnou dráhu Marsu 1. února, na povrchu planety přistane 12. února. O dva dny později bude první sestup, 22. února se vydají na cestu zpět," řekl agentuře RIA Novosti Boris Morukov, šéf projektu s názvem Mars-500.

Na projektu se společně podílejí ruský Institut pro lékařské a biologické problémy, Evropská kosmická agentura a čínské Vesmírné vzdělávací centrum.

Cílem je otestovat, nakolik bude lidská posádka schopna vydržet let na Mars. Let s lidskou posádku na rudou planetu by se podle ruských představ měl uskutečnit někdy kolem roku 2030, ale finanční a technická náročnost takové akce zatím neumožňuje konkrétní plány.

Mise na Mars. Snímek z června krátce před tím, než pokus začal.
Mise na Mars. Snímek z června krátce před tím, než pokus začal. | Foto: Reuters

Šestice kosmonautů při svém imitovaném letu dělá vše tak, jako by to bylo doopravdy. Jí potraviny z konzerv, se Zemí komunikuje přes internet a video, sprchuje se jen jednou týdně. Není však vystavena stavům beztíže.

"Chlapce čeká možná nejnáročnější část celé cesty. Návrat domů. Je to velmi monotónní a únavná záležitost,"" uvedl Morukov.

Kosmonauti, kteří se projektu účastní, si vydělají každý v přepočtu skoro sto tisíc dolarů. Každý z nich má právo misi ukončit, když bude chtít.

Ruský časopis Argumenty i fakty zveřejnil informaci, že v ruském Chruničevově kosmickém centru vznikají nové supertěžké rakety na jaderný pohon, které lidskou posádku v budoucnosti na Mars dopraví.

Rakety s pracovními názvy Amur a Jenisej údajně dopraví na planetu až 120 tun nákladu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy