Svět vzpomíná na holocaust - nejtemnější období lidstva

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 1. 2011 17:54
Památník Yad Vašem při této příležitosti zpřístupnil svůj archív online

Jeruzalém -  Hrůza, kterou spatřili vojáci Rudé armády, když přesně před 66 lety překročili bránu vyhlazovacího tábora v Osvětimi - Březince, jim vyrazila dech.

Tábor se stal a stále zůstává symbolem největších zvěrstev, kterých kdy byl člověk schopen.

O šedesát let později Organizace spojených národů, která vznikla, aby podobným selháním společnosti zabránila, určila 27. leden jako mezinárodní den holocaustu. 

Památník holocaustu Yad Vašem v izraelském hlavním městě Jeruzalémě u této příležitosti připravil ve spolupráci s internetovou společností Google nejrozsáhlejší multimediální a dokumentární archiv vzpomínek na holocaust, do něhož může kdokoliv nahlížet i přispívat. 

Jako základní vklad Yad Vašem na webu projektu zveřejní celý svůj archív v elektronické podobě, který byl dosud největším shromaždištěm informací o zvěrstvech holocaustu a jeho obětech.

Nyní by ho měla předčít elektronická verze, která se bude průběžně rozrůstat o vzpomínky a historické dokumenty přeživších i rodin obětí.

V první fázi bylo na internetu zpřístupněno na 130 tisíc fotografií.

"Zaměřujeme se na hledání nových inovativních cest, kterými budeme schopni zprostředkovat enormní objem dat v našich archivech široké veřejnosti. Google je naším stálým partnerem, který nám pomáhá plnit stanovený cíl, oslovovat mladé lidi a vyvolávat širokou diskuzi o holocaustu," uvedl šéf památníku Avner Shalev.

Spolupráce s památníkem holocaustu si cení i Google. "Naše společnost už nějakou dobu pracuje na zpřístupnění historických a kulturních dědictví online. Internet nám dává obrovskou příležitost prezentovat a sdílet důležité archivní materiály. "Je nám ctí spolupracovat s předním světovým památníkem holocaustu," dodal Jossi Matias z izraelského Googlu.

Kromě nově prezentovaného projektu provozuje památník Yad Vašem vlastní kanál na Youtube a skupinu na Facebooku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy