EU bije na poplach, v Evropě opět vymírají včelstva

Radim Klekner Radim Klekner
25. 1. 2011 18:00
Jen v Německu loni uhynulo patnáct procent včelstev.
Evropské včely jsou nadále ohroženy masovými úhyny, na vině je varroáza i klima
Evropské včely jsou nadále ohroženy masovými úhyny, na vině je varroáza i klima | Foto: Zoo Praha

Brusel - Ne nadarmo se říká pilný jako včelka. Hospodářský výkon těchto tvorečků dokázali ekonomové dokonce vyčíslit. Je nezanedbatelný.

Činí přibližně 22 miliard eur. Pětaosmdesát procent všech rostlinných druhů pěstovaných v Evropě a 76 procent produkce potravin je totiž závislých na opylování. A na tom se zásadní měrou podílejí včely a další blanokřídlý hmyz.

Evropská komise proto pokaždé bije na poplach, když jsou včelstva nějak ohrožena. Když včely onemocní či dokonce hynou, jsou tím podle komise ohroženi všichni občané EU.

Zkraje nového roku se situace z posledních let opakuje. Jen v Německu loni uhynulo patnáct procent všech včelstev. Na vině jsou změny klimatu, pesticidy, ale také nemoci jako varroáza.

"Situace je velmi vážná," varoval v pondělí eurokomisař pro zemědělství John Dalli. "Potřebujeme přesná čísla z jednotlivých členských zemi EU."

Aby zabránila dalšímu snižování počtu včelstev, rozhodla se nyní unie vybudovat ve Francii zvláštní laboratoř, která se bude zabývat jejich nemocemi.

Masový úhyn včel byl v Evropě zaznamenán před osmi lety a znovu pak v roce 2007.

Česká včelstva jsou nad průměrem unie

Čeští včelaři loni zazimovali 528 tisíc včelstev. To je ve srovnání se sousedním Německem s jeho osmdesáti miliony obyvatel a 750 tisíci včelstev slušný výkon.

Včely a jiný opylující hmyz přinesou unii každoročně 22 miliard eur
Včely a jiný opylující hmyz přinesou unii každoročně 22 miliard eur | Foto: Pavel Baroch

Českým chovatelům včel tak trvalo tři roky, než obnovili početní stavy, které varroáza zdecimovala v roce 2008.

"Abychom dosáhli úrovně z počátku 90. let, potřebovali bychom něco přes dvě stě tisíc včelstev navíc," tvrdí místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. "Z celoevropského pohledu jsme na tom ale lépe než naši sousedé."

Tuzemská produkce medu loni ve srovnání s rokem 2009 vzrostla o osm procent na 7455 tun.

Jedno včelstvo vyprodukuje za rok 15 až 20 kilogramů medu. Pohybuje se přitom na teritoriu o velikosti 50 kilometrů čtverečních. Na to, aby vyrobila jednu kilogramovou sklenici medu, musí tisícovka včel vyletět ke sběru nektaru přibližně čtyřicetkrát. Opylí přitom až sedm milionů květů.

 

Právě se děje

Další zprávy