Brusel hrozí Švédsku žalobou kvůli lovu vlků

Václav Viták
19. 1. 2011 6:20
Evropská komise varuje Švédy, aby vlky nechali na pokoji
Vlci to mají těžké i v Bělorusku, ale ti švédští mají za sebou alespoň EU
Vlci to mají těžké i v Bělorusku, ale ti švédští mají za sebou alespoň EU | Foto: Reuters

Brusel - Švédsko letos v lednu opět povolilo lovcům odstřel vlků a tím velmi popudilo Evropskou komisi. Brusel oficiálně pohrozil Stockholmu, že ho požene k kvůli lovu těchto šelem k soudu.

Švédské úřady stanovily letos kvótu odstřelu na dvacet kusů. Celkový počet vlků ve Švédsku je odhadován na zhruba 200 jedinců.

Lov vlků byl v zemi od roku 1964 zakázán. V roce 2009 ale parlament ve Stockholmu rozhodl, že omezí počet vlků na švédském území na 210 zvířat a že od poloviny ledna do poloviny února bude povolen odstřel v rámci stanovéné kvóty.

Loni se tak poprvé po šestačtyřiceti letech znovu konal ve Švédsku lov vlků. Kvóta byla vyšší než letos - smělo být uloveno celkem 27 zvířat.

Letošní lov začal v sobotu 15. ledna a celkem 6000 lovců oznámilo, že se do něj zapojí. O dva dny později  už bylo podle švédského serveru The Local z povoleného počtu vlků uloveno už 14.

Nemám jinou možnost

Komisař EU pro životní prostředí Janez Potočnik v pondělí sdělil: "Postup švédských úřadů mi nedává jinou možnost, než navrhnout Evropské komisi, aby zahájila proti Švédsku právní kroky kvůli porušování zákonů EU o životním prostředí."

Evropská komise vyčítá Stockholmu nejen skutečnost, že vůbec povolil odstřel tohoto chráněného tvora, ale také to, že většina skandinávských vlků připadá právě na Švédsko.

EK dále varuje, že švédští vlci jsou vzájemně silně prokřížení, protože jsou potomky dvou nebo tří jedinců, kteří přišli do země někdy kolem roku 1980.

Komise by proto v zájmu ochrany tohoto druhu mnohem raději místo odstřelu viděla, aby se švédské úřady staraly o přísun  zdravých jedinců například z východní Evropy, kteří by přinesli do švédských smeček čerstvou krev.

Spor mezi městy a venkovem

Boden ale zdůrazňuje, že právě toto vláda činí. "Tento rok začneme vypouštět vlky dovezené z jiných zemí, během čtyř let to bude dvacet kusů. Má-li být ale dovoz zvířat příznivě přijat veřejností, musíme povolit omezený odstřel," řekl listu Le Monde.

Kraj Dalarna v centrálním Švédsku je jednou z oblastí, kde se vlci vyskytují
Kraj Dalarna v centrálním Švédsku je jednou z oblastí, kde se vlci vyskytují | Foto: Wikimedia Commons

Švédský server The Local, psaný anglicky, informoval, že letos ochránci přírody hrozili narušením lovu. Policie měla proto značnou pohotovost. Podle serveru se jedná hlavně o spor mezi městy a venkovem.

Lidé ve městech si přejí ochranu vlků, obyvatelé venkova si stěžují, že jim vlci zabíjejí dobytek a také psy. Lovci, kteří jdou na drobnou zvěř, potřebují psa, aby ulovený kus vystopoval a přinesl.

Vlci jim je ale podle serveru The Local občas zabijí. Lovci pak odmítají chodit na lov a majitelé loveckých revírů kvůli tomu zase přicházejí o značný příjem, což se jim nelíbí. Proto tlačí na úřady, aby povolovaly odstřel vlků.

 

 

Právě se děje

Další zprávy