Ukrajinský exministr dostal v Česku politický azyl

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 1. 2011 17:46
Na Bohdana Danylyšyna, který byl ve vládě Tymošenkové, vydal Kyjev zatykač kvůli zpronevěře

Praha - Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn získal v České republice politický azyl. Upozornila na to dnes Česká televize, potvrdilo to ministerstvo vnitra.

Politik je na Ukrajině obviněn ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek. Před časem byl zadržen v Česku na základě mezinárodního zatykače a od té doby pobývá v předběžné vazbě. Danylyšyn vinu odmítá a hovoří o politickém pozadí případu, stíháni jsou i někteří další členové někdejší vlády Julije Tymošenkové.

Ministerstvo vnitra poskytlo muži azyl, vydalo o tom rozhodnutí, řekl dnes ČTK ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman. Mluvčí vězeňské služby Robert Káčer řekl, že Danylyšyn je stále va vazbě. Podle mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové může nyní o propuštění rozhodnout státní zastupitelství.

Julija Tymošenková na předvolebním billboardu.
Julija Tymošenková na předvolebním billboardu. | Foto: Reuters

Česká policie muže zadržela 18. října, o dva dny později jej městský soud poslal do předběžné vazby. Danylyšyn si proti tomu podal stížnost a zároveň opakovaně požádal o popuštění z vazby na kauci. Soudy mu ani v jednom nevyhověly.

Danylyšyn působil ve vládě bývalé premiérky Julije Tymošenkové od konce roku 2007 do jejího loňského pádu. Na Ukrajině ho viní ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek, státu údajně způsobil škodu ve výši 13, 9 milionu hřiven (31 milionů korun). 

Podle ukrajinského tisku je podezřelý z dojednávání zakázek na nákup paliva pro ministerstvo obrany a rovněž o podezřelý kontrakt na výstavbu parkovišť na kyjevském mezinárodním letišti Borispol. Danylyšyn veškerá obvinění odmítá.

Viktor Janukovyč.
Viktor Janukovyč. | Foto: Reuters

Ukrajinská opozice označuje kriminalizaci Danylyšynova ministerského působení za politické pronásledování, vedené vládou prezidenta Viktora Janukovyče. Ten v minulosti už mnohokrát označil vládu Tymošenkové za zkorumpovanou a obvinil ji, že na Ukrajině rozkradla miliony.

Tymošenková a její stoupenci naopak tvrdí, že všechna obvinění jsou součástí politické perzekuce ze strany nové vlády. Ukrajinská prokuratura v prosinci zatkla i bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka, zadržen byl i bývalý ministr životního prostředí Hryhorij Filipčuk.

Samotná Tymošenková je obviněna z údajného zneužití fondů ve výši kolem 300 milionů dolarů (asi 5,7 miliardy korun), které Ukrajina získala za prodej nevyužitých emisních povolenek Japonsku.

Janukovyč Tymošenkovou loni v únoru těsně porazil v prezidentských volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy