V Německu objevili první kuřata s dioxinem v těle

ČTK ČTK
8. 1. 2011 19:40
Jde o první potvrzení výskytu masa s dvojnásobnou koncentrací dioxinu
Kuřata se dioxinem kontaminovala z tuku, který byl v krmení
Kuřata se dioxinem kontaminovala z tuku, který byl v krmení | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín - Vyšetřování v Německu poprvé objevilo nadměrné úrovně rakovinotvorných dioxinů v kuřatech.

Jde o první potvrzení zasaženého masa od zjištění, že zvířata na mnoha farmách v Německu zkrmovala kontaminované krmivo, pravděpodobně po měsíce. Uvedlo to německé ministerstvo zemědělství.

Tři kuřata, z 15 vzorků kuřat, krůt a prasat odeslaných komisi EU, vykazovala dvojnásobnou koncentraci, než zákon povoluje, uvedl mluvčí ministerstva. Nadměrné úrovně dioxinu byly předtím objeveny ve vejcích z Německa.

Mluvčí dodal, že maso ze zasažených zvířat nebylo na trhu. Podotkl také, že by krátkodobá konzumace takového masa zdraví nepoškodila, protože šlo o nízkou kontaminaci.

Německo zastavilo prodej drůbeže, prasat a vajec z více než 4700 farem, aby se nerozšířily do potravin. Tuk, který se používal v krmivu, obsahoval více než 77násobek povoleného množství dioxinu, ukázaly výsledky testů zveřejněné v pátek.

Ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska uvedlo, že firma Harles & Jentzsch GmbH, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od loňského března, úřadům to ale neohlásila. Ty se o tom dozvěděly až na konci prosince. Harles & Jentzsch na dotazy nereaguje, napsala agentura AP.

České úřady podle pátečního vyjádření českého ministerstva zemědělství zintenzivnily kontroly potravin dovážených z Německa i kontroly výrobců krmiv. Podle předběžných výsledků byly testované vzorky vepřového v pořádku.

V pátek pozastavilo prodej vajec a drůbežího masa německého původu Slovensko, které začalo zjišťovat, zda se na jeho trh nedostaly z Německa potraviny s dioxinem.

Německé úřady nebezpečnou látku objevily ve 13 z 16 spolkových zemích. Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se rozkládá jen pomalu. Dobře se váže na tuk v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může způsobit vážné zdravotní poruchy.

 

Právě se děje

Další zprávy