Msta za kritiku voleb. Bělorusko zavřelo kancelář OBSE

Zahraničí Zahraničí
31. 12. 2010 17:40
EU zaujme stanovisku vůči Bělorusku na summitu 12. ledna
Alexandr Lukašenko.
Alexandr Lukašenko. | Foto: Reuters

Minsk - Běloruská vláda nařídila zavřít úřad Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Minsku. Oznámilo to v pátek běloruské ministerstvo zahraničí.

Rozhodnutí přišlo poté, co mezinárodní organizace sledující dodržování lidských práv a demokracie kritizovala průběh nedávných prezidentských voleb v Bělorusku.

Na prezidentské volby dohlíželo na 400 pozorovatelů OBSE. Den po hlasování vedení mise vydalo zprávu, v níž vyjádřilo pochybnost na procesem sčítání hlasů. Kritizovalo také způsob, jakým běloruská policie rozehnala na Náměstí nezávislosti v Minsku rozehnala opoziční demonstraci a zatkla na 600 lidí.

"Běloruská strana rozhodla, že neprodlouží povolení úřadu OBSE dále pracovat v Minsku," řekl mluvčí běloruského ministerstva zahraničí. Bez dalšího vysvětlení dodal, že není objektivní důvod udržovat misi OBSE v Minsku.

Volební místnost na jihovýchodě Běloruska.
Volební místnost na jihovýchodě Běloruska. | Foto: Martin Novák

Podle oficiálně zveřejněných výsledků získal Lukašenko téměř 80 procent hlasů, takže byl už počtvrté od roku 1994 zvolen prezidentem.

Opozice označila volby za zfalšované, podle jejích průzkumů a hlášení jejích členů z některých volebních obvodů získal Lukašenko jen kolem čtyřicet procent hlasů a mělo se konat druhé kolo.

Evropská unie a Spojené státy kritizují jak průběh voleb, tak zásah proti opozici. Někteří její prezidentští kandidáti byli v noci z 19. na 20. prosinci zbiti a pět jich zůstává ve vazbě. Hrozí jim až patnáctileté vězení.

Tajná policie KGB zároveň provádí prohlídky v bytech a kancelářích opozičních aktivistů, stejně tak jako nezávislých novinářů. Zabavuje počítače a písemnosti.

Evropská unie by na svém summitu 12. ledna v Bruselu měla zaujmout jednotné stanovisko vůči situaci v Bělorusku. Očekává se, že přinejmenším uvalí embargo na cesty Lukašenka a jeho spolupracovníků do členských zemí EU.

 

Právě se děje

Další zprávy