Británie očekává nejmrazivější zimu za stovky let

Zahraničí Zahraničí
31. 12. 2010 17:00
Měří se od roku 1659, rekord pochází z roku 1683
Foto: Reuters

Londýn - Silné mrazy a mohutné přívaly sněhu se letos ve Velké Británii postaraly a ještě postarají o zimu, kterou nikdo nepamatuje.

Prosinec byl nejchladnější na území Spojeného království po 120 letech a protože předpověď na leden je znovu plná sněhu a nízkých teplot, letošní zima zřejmě bude podle deníku Daily Telegraph nejvíce mrazivou za poslední tři stovky let.

Průměrná teplota letošního prosince byla na ostrovech podle britských meteorologů minus 0,8 stupňů. Mohla být i nižší, průměr zvedlo několik posledních teplejších dní.

Tím je vyrovnána průměrná prosincová teplota z roku 1890. Rekord stále drží rok 1683, kdy v prosinci byla průměrná teplota minut 1,17 stupňů a na zamrzlé Temži se konaly trhy.

Jelikož meteorologové předpovídají na leden a únor opět silné mrazy, rekord ze zimy 1684/1684 možná padne. Měření se v Británii provádí pravidelně od roku 1659.

"Leden bude určitě chladnější než obvykle. Zažijeme jakou minidobu ledovou," tvrdí britský meteorolog Ian Michaelwhite.
Leden a únor jsou v Británii tradičně chladnější než prosinec.

Sníh v prosinci způsobil velké komplikace v britské dopravě. Paralyzoval silnice i železnice, v předvánočním období omezil provoz také na letištích.

 

Právě se děje

Další zprávy