Zloděj nápisu ,,Arbeit macht frei" dostal tři roky

Zahraničí Zahraničí
30. 12. 2010 17:49
Pachatel si odsedí svůj trest v rodném Švédsku.
Arbeit macht frei. Osvětim na archivním snímku.
Arbeit macht frei. Osvětim na archivním snímku. | Foto: Reuters

Krakov - Polský soud poslal na dva roky a osm měsíců do vězení Švéda, který zorganizoval krádež neslavně proslulého nápisu „Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje) ze vstupní brány bývalého nacistického koncentračního tábora Osvětim.

Nápis, jenž slouží jako symbol holocaustu, byl ukraden loňského prosince. Čin vzbudil mezinárodní pobouření, zvláště v Izraeli a mezi různými židovskými skupinami a komunitami po celém světě.

Soud s Krakově odsoudil 34letého Anderse Högströma do vězení za to, že řídil celou krádež veřejného majetku. Když soud oznámil své rozhodnutí, Švéd klidně odpověděl: „Ano, přijímám verdikt."

Högström, jenž byl chycen ve Švédsku v únoru a posléze vydán do Polska, bude poslán zpět do vlasti, kde si odpyká svůj trest ve zdejším nápravném zařízení.

Soud v Krakově rovněž odsoudil na dva a půl roku dva Poláky, kteří odcizili kovový nápis a rozřezali ho na tři kusy, aby se jim vešel do auta.

Nápis byl opraven, je ale nyní vystavován v Muzeu holocaustu, zatímco nad vstupní branou bývalého tábora visí jen jeho replika.

V táboře umístěném u městečka Osvětim nedaleko Krakova zahynulo za druhé světové války na 1,5 milionu lidí, převážně židů. Vězni přijíždějící do tábora museli procházet bránou, nad níž viselo zmíněné německé motto.

Více než 200 hektarů bývalého tábora bylo přeměněno po válce v muzeum.

 

Právě se děje

Další zprávy