Chodorkovskij si odsedí dalších šest let

Kamil Fila Kamil Fila
30. 12. 2010 16:37
Oligarcha zůstane ve vězení až do roku 2017
Bývalý šéf Jukosu v minulosti opakovaně kritizoval ruského prezidenta (a nyní premiéra) Putina
Bývalý šéf Jukosu v minulosti opakovaně kritizoval ruského prezidenta (a nyní premiéra) Putina | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Ruský soudce odsoudil ve čtvrtek bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského k dalším šesti letům vězení, poté co ho obvinil z mnohamiliardové krádeže a praní špinavých peněz.

Žaloba tvrdila, že Chodorkovskij v době, kdy vedl společnost Jukos, zpronevěřil 27 miliard dolarů.

Moskevský soudce Viktor Danilkin potvrdil návrh státního zástupce na uvěznění a řekl, že si Chodorkovskij odsedí ve vězení celkem 14 let, do čehož se započítává i čas, kdy byl uvězněn v říjnu 2003.

Znamená to, že zůstane za mřížemi až do roku 2017. Pro agenturu Reuters přinesl tuto informaci zpravodaj Alexej Anišuk.

"Verdikt padl jednoznačně pod tlakem exekutivy, v jejímž čele stojí Vladimír Putin," komentoval rozhodnutí soudu Chodorkovského obhájce Jurij Schmidt. "Premiér dal jasně najevo, kdo dnes v zemi vládne a kdo rozhodne o osudu a životě mého mandanta."

Oběť selektivní justice

V pravidelném telefonickém rozhovoru s ruskými občany Putin 16. prosince prohlásil, že Chodorkovskij "má na svých rukou krev" a že "zloděj musí zůstat ve vězení". Odvolal se přitom na případ amerického finančníka Bernarda Madoffa, který byl v USA odsouzen za podvody na 150 let.

Spojené státy i Evropská unie se nicméně domnívají, že ruský magnát je obětí "selektivní justice".

Rozsudek měl po odročení původně padnout až v lednu, justice si ovšem s rozhodnutím pospíšila ještě před koncem roku. Obžaloba původně trvala na trestu ve výši 22 let.

Nyní sedmačtyřicetiletý Chodorkovskij byl již dříve odsouzen k osmi letům vězení za údajné daňové úniky a jeho společnost Jukos pod tlakem státu zbankrotovala.

Podle opozice je kdysi nejbohatší Rus politickým vězněm a obětí nejmocnějšího ruského politika, bývalého prezidenta a nyní premiéra, kterého v minulosti opakovaně kritizoval.

 

Právě se děje

Další zprávy