Vatikán přijal výnos proti praní špinavých peněz

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
30. 12. 2010 14:25
Svatý stolec čelí podezřením z nekalých finančních transakcí.
Papež Benedikt XVI. se snaží zbavit Svatý stolec podezření z podivných finančních transakcí
Papež Benedikt XVI. se snaží zbavit Svatý stolec podezření z podivných finančních transakcí | Foto: Reuters

Řím - Vatikán vydal ve čtvrtek nové zákonné nařízení, jehož smyslem je zajistit transparentnost finančních transakcí probíhajících v rámci papežských institucí.

Svatý stolec čelí podezření, že přijímal peníze nejasného původu a opatření má jeho bankovnictví uvést do souladu s mezinárodně platnými standardy.

Motu proprio, zvláštní výnos podepsaný papežem Benediktem XVI., má zabránit praní špinavých peněz a finančním podvodům, umožnit lepší kontrolu bankovních operací a zaručit, že Vatikán bude v případě podezřelých transakcí plně spolupracovat s vyšetřovateli ze zahraničí.

"Počínaje dnešním dnem se všechny instituce spojené s nejvyšším vedením katolické církve stanou součástí systému zaručujícího dodržování právních předpisů, který vytvořilo mezinárodní společenství s cílem zajistit spravedlivou a čestnou koexistenci v čím dál více se globalizujícím světě," citovala agentura Reuters z písemného prohlášení Svatého stolce.

Vatikán se tímto způsobem snaží zmírnit tlak ze strany mezinárodního kontrolního úřadu FATF sídlícího v Paříži, který pravidelně publikuje seznam bankovních domů, jež nedodržují opatření proti praní špinavých peněz a boji s terorismem.

Nový výnos má platit od 1. dubna 2011. Papežský stát musí do té doby ustavit zvláštní úřad, který bude finanční transakce spojené se Svatým stolecem kontrolovat.

Banco Ambrosiano

Vatikánská banka l'Instituto per le Opere Religiose (IOR), která převedla na konto finančního ústavu Credito Artigiano 23 milionů eur neznámého původu, je v hledáčku italských vyšetřovatelů již od září.

IOR, která spravuje desetimilionové částky, jež Vatikán každoročně shromažďuje od dárců, mimo jiné na humanitární účely, misionářské akce a financování církevních řádů, měla podobné problémy již v minulosti.

Je kupříkladu spojována s pádem bankovního domu Banco Ambrosiano, který po sobě zanechal obrovské dluhy. Ředitel banky Roberto Calvi byl v roce 1982 nalezen oběšený pod jedním z londýnských mostů. Policie ale nezjistila, zda se jednalo o vraždu či sebevraždu.

IOR, která měla v Banco Ambrosiano menší akcionářský podíl, následně vyplatila veřitelům zkrachovalého finančního ústavu 250 milionů dolarů dobrovolného odškodného.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy