Opozičním kandidátům hrozí v Bělorusku až 15 let vězení

ČTK ČTK
29. 12. 2010 22:28
Při razii v redakci nezávislého listu zabaveny počítače a další technika
Bělorusko po volbách
Bělorusko po volbách | Foto: Reuters

Minsk - Sedm opozičních kandidátů nedávných prezidentských voleb v Bělorusku, kteří byli zadrženi při protivládních demonstracích, si ve středu vyslechlo oficiální obvinění z organizování masového narušování veřejného pořádku.

Budou-li odsouzeni, hrozí jim až patnáct let vězení. Oznámili to jejich obhájci. Právní orgány se k tomu podle agentury Interfax vyjádří ve čtvrtek.

Mezi obviněnými je Uladzimir Njakljajev, šéf opoziční organizace Mluv pravdu!, který je ve vězení tajných služeb (KGB). Při demonstraci byl policisty surově zbit. Podle jeho advokátky Tamary Fidorenkové měl ve středu vážné zdravotní problémy související s vysokým tlakem. Kdyby mu spoluvězni nezavolali lékaře, zemřel by, řekla.

Po protestech proti údajnému zfalšování prezidentských voleb bylo téměř 600 osob zadrženo a odsouzeno k administrativním trestům od pokut až k 15 dnům vězení. Kolem tří set lidí bylo dnes po odpykání svého trestu podle agentury AFP propuštěno na svobodu.

Běloruská policie ve středu podnikla razii v redakci jednoho nezávislého listu. Zabavila tam dvanáct počítačů a další zařízení, uvedl zástupce šéfredaktora. Bezpečnostní služba hledala v redakci listu videonahrávky související s opozičními demonstracemi, na nichž se v Minsku po volbě prezidenta sešlo opozičních zdrojů až čtyřicet tisíc lidí.

Lukašenko označil demonstrace opozice za banditismus a demonstranty za vandaly a vyhrožoval jim, že půjdou do vězení. Řekl také, že se vypořádá s každým pokusem o "revoluci".

Evropská unie a USA odsoudily přílišné použití síly proti oponentům, Rusko podpořilo Lukašenka. Ruský premiér Vladimir Putin dnes řekl, že běloruský lid si zvolil svého prezidenta a jeho volbu je třeba respektovat.

Poslední diktátor Evropy. Byli jsme u jeho zvolení:

 

Právě se děje

Další zprávy