Teroristé v Dánsku chtěli zabíjet kvůli karikaturám

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 12. 2010 12:20
V Dánsku překazili chystaný útok proti redakci deníku

Kodaň - V Dánsku stanou před soudem tři muži podezřelí z přípravy teroristického útoku namířeného zjevně proti redakci deníku Jyllands-Posten. Ten v roce 2005 zveřejnil karikatury proroka Mohameda, které v muslimském světě vyvolaly řadu protestů.

Trojice pochází z Iráku, Tuniska a Libanonu. Čtvrtého muže zatčeného v souvislosti s plánovaným útokem dánská policie ve čtvrtek zase pustila. V sousedním Švédsku zadržely úřady dalšího muže, původem z Tuniska.

Dánský ministr spravedlnosti Lars Barfoed označil chystaný útok za dosud nejvážnější teroristickou hrozbu v zemi. "Je hrozné, že skupina militantních islamistů zjevně měla konkrétní plány na provedení velmi vážného teroristického útoku v Dánsku," prohlásil Barfoed. Zdůraznil však, že obecné riziko útoku proti jednotlivým Dánům zůstává jen velmi malé.

Zatčení chtěli v kodaňské redakci Jyllands-Posten pozabíjet co nejvíc lidí, kteří by byli zrovna v práci. Měla to být zřejmě akce "bombajského typu". Při tomto útoku v Indii v roce 2008, kdy islamističtí sebevrazi obsadili velký hotel v Bombaji, zahynulo 166 lidí.

"Odvrátili jsme bezprostředně hrozící teroristický útok," prohlásil ředitel speciálního protiteroristického útvaru PET Jakob Scharf, který nevyloučil případná další zatýkání. "Útok se měl podle našich poznatků uskutečnit v nejbližších dnech," řekl. Zásah byl podle něj výsledkem "dlouhodobého sledování několika osob".

Pokusů o pomstu bylo víc

Zadržené označil Scharf za "militantní islamisty s vazbami na mezinárodní teroristické sítě". Naznačil možnost jejich spojení do USA - nevyloučil totiž spojitost s aktivitami amerického občana Davida Headleyho z roku 2009. Ten byl zadržen kvůli přípravám atentátu na Jyllands-Posten a později přiznal, že se podílel i na přípravě teroristické akce v Bombaji.

Tři muži zadržení v Dánsku přijeli do země v noci na středu ze Švédska, kde dlouhodobě žili. Všichni tři měli švédské občanství. Čtvrtým zadrženým byl šestadvacetiletý irácký uprchlík, který v Kodani žádal o azyl. U trojice zatčených policisté našli samopal s tlumičem a municí a také plastové vázací pásky použitelné ke spoutání rukou či nohou.

Podle švédské policie případ zřejmě nesouvisí s nedávným pokusem o teroristický útok ve Stockholmu, který si vyžádal jednu oběť.

Před dvěma týdny odpálil sebevražedný atentátník nálož v centru švédské metropole, výbuch ale zabil jen jeho. Útočník před svým činem rozeslal několik e-mailů, v nichž tvrdil, že svým činem reaguje na švédské angažmá v Afghánistánu a na karikatury švédského kreslíře Larse Vilkse. Ten zpodobnil Mohameda s tělem psa.

"Podle dosavadních poznatků neměly zadržené osoby žádné spojení se sebevrahem z 11. prosince ze Stockholmu," řekla agentuře AFP mluvčí švédské tajné služby Säpo Katarina Sevciková.

Šéf Säpo Anders Danielsson později oznámil, že skupina byla ve Stockholmu pod nepřetržitým dohledem a rozvědka již dva měsíce věděla, že se chystá k úderu v Kodani. Šlo už podle něj jen o volbu správného okamžiku k zatčení, a to tak, aby sice nestačili čin spáchat, ale dalo se o nich zjistit co nejvíce informací.

Zástupce muslimské rady v Dánsku Zubair Butt Hussain označil plán zadržených za "krajně znepokojivý". Muslimská rada "zcela odmítá každý akt násilí bez ohledu na důvody a motivaci, které mohou stát v pozadí", řekl butt podle agentury AP.

Deník Jyllands-Posten byl kvůli karikaturám už několikrát terčem útoku. Naposledy letos v září byl zadržen Čečenec, kterému v rukou předčasně vybuchl dopis s náloží určený listu. V září rovněž byli zadrženi tři Kurdové podezřelí z příprav atentátu proti listu. Také autor karikatur Kurt Westerwaard v minulosti těsně unikl útoku.

 

Právě se děje

Další zprávy