Papež kritizoval Čínu a přál Izraeli a Palestině mír

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
25. 12. 2010 13:35
Benedikt XVI. vyzval i k trvalému míru v Somálsku, Pobřeží slonoviny a Súdánu
Foto: Reuters

Vatikán - Papež Benedikt XVI. ve svém tradičním božíhodovém poselství Městu a světu vyzval Palestince a Izraelce k mírovému soužití.

Vybídl také světové politiky, aby projevovali aktivní solidaritu s pronásledovanými křesťany v Iráku a na celém Blízkém východě a vyzval k respektování lidských práv a náboženské svobody ve světě.

"Nechť světlo Vánoc znovu zasvítí nad touto zemí, kde se narodil Ježíš, a inspiruje Izraelce a Palestince ke spravedlivému a mírovému soužití," řekl Benedikt.

Papež vyzval zodpovědné činitele národů, aby projevili "aktivní solidaritu" s křesťanskými komunitami v Iráku a na celém Blízkém východě.

Iráčtí křesťané prchají ze země po útoku na kostel syrské katolické církve v Bagdádu z 31. října, při němž přišlo o život 44 věřících a dva kněží. K útoku se přihlásila teroristická síť Al-Káida.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) to způsobilo exodus tisíců křesťanů z Iráku. V zemi jich dnes zůstalo jen půl milionu, zatímco v roce 2003 jich tu bylo až 1,2 milionu.

Česky i slovensky

Papež také vyzval k trvalému míru v Somálsku, v Pobřeží slonoviny a v Súdánu. Vyjádřil přání, aby zavládla politická a sociální stabilita na Madagaskaru.

Popřál křesťanům v Číně, aby neklesali na mysli kvůli potlačování náboženské svobody v této zemi. Katolíci, kteří se hlásí k vatikánské církvi, se tam nedávno dostali do střetu se státní katolickou církví, která papeže neuznává.

Nabádal rovněž k respektování lidských práv a ke smíření na Korejském poloostrově.

Papež zakončil své poselství vánočním přáním v mnoha jazycích, včetně češtiny a slovenštiny. Čechům řekl: "Narodil se vám Spasitel, radujte se." Slovákům pak popřál: "Milostiplné a radostné vianočné sviatky."

 

Právě se děje

Další zprávy