Maďarská média zkrotí nový náhubkový zákon

Petr Jemelka Petr Jemelka
21. 12. 2010 11:12
Za "nevyvážené zpravodajství" mohou padat milionové pokuty
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu.
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu. | Foto: Reuters

Budapešť - Maďarský parlament, v němž má ústavní většinu vládní pravicová stran Fidesz premiéra Viktora Orbána, v pondělí večer schválil další zákon z kontroverzního balíčku mediálních reforem, na jehož základě mohou sdělovací prostředky za nejasně definované provinění, jímž je "nevyvážené zpravodajství", dostat vysokou pokutu.

Pokutu, ve výši 10 - 25 milionů forintů (cca 1 - 2 miliony korun), v případě tištěných médií a zpravodajských webů a 100 - 200 milionů forintů (cca 9 - 18 milionů korun), v případě rádií a televizí, musí navíc média zaplatit okamžitě a to i v případě, že se proti verdiktu odvolají.

Norma navíc upravuje i mediální obsah sdělovacích prostředků. Rozhlas musí vysílat více maďarské hudby a ve veřejnoprávních médiích bude více reklam a méně zpráv týkajících se běžné kriminality. 

Vládní představitelé budou mít rovněž možnost zveřejnit bez odkladu reakci na jakoukoliv zprávu, s níž nebudou souhlasit.

"Z hlediska svobody slova je to velice nebezpečné. Zatímco první balíček mediální reformy byl zaměřen na změnu struktury médií, v této fázi se mění struktura dozorčích orgánů. Vláda získává obrovský vliv," cituje mezinárodní tiskový institut maďarského novináře, který si nepřál být jmenován.

Přijetí zákona vyvolalo okamžitou nevoli občanů i žurnalistů. Ještě v pondělí večer demonstrovalo v Budapešti asi 1500 převážně mladých lidí, kteří se nezávisle na politických sympatiích na rychlo svolali přes internet. Maďarský list Népszabadság oznámil, že podá stížnost k ústavnímu soudu.

Cílem vládní mediální reformy je podle opozice snaha umlčet kritiky vlády. Již v červenci bylo uzákoněno spojení státní televize a rozhlasu v jednu organizaci -  národní a mediální telekomunikační úřad, jenž může samovolně vydávat nařízení a předpisy i udělovat pokuty ostatním médiím.

Penzijní reforma

Mediální reforma není jediným kritizovaným krokem středopravého kabinetu Viktora Orbána.

V listopadu vyšlo do ulic deset tisíc lidí, kteří protestovali proti důchodové reformě. Ta má Maďary donutit přejít zpět ke státnímu penzijnímu fondu a v důsledku ruší jeden z pilířů tamního důchodového systému.

Pokud tak neučiní do konce ledna, budou jejich nároky drasticky kráceny.

 

Právě se děje

Další zprávy