Mráz mění letiště v noclehárny, Skotsko přepadl blizard

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
18. 12. 2010 18:20
Brtitánie prý zažívá nejhorší zimu od roku 1910
Británie zažívá nehorší zimu od roku 1910
Británie zažívá nehorší zimu od roku 1910 | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Silné sněžení ochromilo v sobotu evropskou leteckou dopravu od Londýna po Budapešť. Přívaly sněhu si vynutily zrušení desítek letů do všech destinací včetně Prahy prakticky ze všech londýnských letišť.

Na amsterdamském letišti Schiphol strávilo noc na dnešek asi 3000 lidí. Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem dokonce proti rozčileným cestujícím zasáhla policie. Na pražském letišti Ruzyně byly zrušeny spoje především s londýnskými letišti a dvěma německými destinacemi.

Většina oblastí v západní Británii a Severním Irsku i na severu Skotska je postižena blizardem, jih Anglie je zase pokryt sněhovou pokrývkou. Sníh tu na mnoha místech narušil železniční i silniční dopravu. Britský ministr dopravy Philip Hammond situaci podle AP označil za "neobvyklou".

Británie se možná stane svědkem nejmrazivějšího prosince od roku 1910, konstatovala místní státní meteorologická služba Met Office.

Londýnská letiště zrušila mnoho letů, společnost British Airways odvolala všechny lety mezi 11:00 až 18:00 SEČ na letištích Heathrow a Gatwick. Letiště po celé zemi hlásí zpoždění, přitom očekávají další sněžení.

V severozápadní Anglii strávily stovky řidičů většinu noci na dnešek na dálnici, kde je za mrazu až minus 13 stupňů uvěznila havárie nákladního auta a přívaly sněhu.

Chaos kvůli sněhu zavládl také na letištích ve Florencii a Pise. Na milánském letišti Orio al Serio bylo zrušeno 28 letů, což zmařilo cestovní plány asi 3900 lidem. Dvě stě z nich na dnešek přenocovalo na letišti.

Mrazivé počasí si vyžádalo opět i nové oběti na životech. V Itálii zemřeli kvůli zimnímu počasí během 24 hodin tři lidé - jeden při dopravní nehodě, druhý při odklízení sněhu, když dostal infarkt. Třetí obětí se stal sedmačtyřicetiletý bezdomovec, který v noci umrzl v Miláně na parkovišti před supermarketem.

V Norsku nedaleko města Tromsø zase lavina zavalila dva lyžaře. Záchranářům se podle DPA podařilo jednoho z nich včas zachránit, po druhém stále pátrají za pomoci vrtulníku i speciálně vycvičených psů.

 

Právě se děje

Další zprávy