Místo černobylské havárie se otvírá turistům. Za 20 dní

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 12. 2010 15:40
Ukrajinský úřad připravuje naučné zájezdy do místa jaderné havárie
Bez Gigerova počítače do Černobylu nelez.
Bez Gigerova počítače do Černobylu nelez. | Foto: Stanislav Solanský

Černobyl - Čtyřiadvacet let po hrůzném neštěstí v Černobylu, kde v roce 1986 vybouchl reaktor jaderné elektrárny a způsobil nejhorší jadernou katastrofu v historii, se ukrajinské úřady rozhodly oblast otevřít a začít těžit ze zvědavosti lidí - z místa hodlají udělat turistickou oblast.

Turisté už sice do oblasti mohou, ale pouze do vnější zóny, která je od místa havárie vzdálena třicet kilometrů.

V příštím roce by se měla zakázána zóna otevřít úplně.

"V současné době se mohou zájemci dostat do černobylské oblasti jen v doprovodu oficiálních průvodců, kteří sledují úroveň radiace a vědí, jaké oblasti jsou bezpečné," cituje server CNN autorku knihy o Černobylu Mary Mycio.

Během příštího roku ale ukrajinský úřad pro mimořádné situace vytvoří z areálu černobylské elektrárny jakýsi skanzen katastrofy, do něhož se budou pořádat hromadné zájezdy. Možnost prohlédnout si město duchů Pripjať i divokou přírodu, která ho obklopuje, se tak naskytne široké veřejnosti.

"Naši experti pracují na vytvoření zvláštních stezek, když se jich budou lidé držet a budou poslouchat průvodce, ledacos se dozví, půjde ale o velmi smutný příběh," cituje agentura AP mluvčí ministerstva Julii Jeršovou.

Osudový pokus

K výbuchu čtvrtého bloku černobylské jaderné elektrárny došlo 26. dubna 1986 při nesprávném a riskantně provedeném pokusu. Svou roli sehrála také konstrukce reaktoru, nedostatečně proškolený personál a nedodržení několika bezpečnostních zásad.

Při nočním experimentu, který měl ověřit, zda budou parní turbíny při uzavření přívodu páry svou setrvačností schopny pohánět nouzové chlazení reaktoru, byly odstaveny bezpečnostní systémy, což spolu s nakupením chyb obsluhy elektrárny vedlo až k výbuchu.   

 

Právě se děje

Další zprávy