V centru Stockholmu explodovaly dva automobily

Zahraničí Zahraničí
11. 12. 2010 23:43
Tisková agentura TT dostala krátce před explozemi výhružný e-mail.

Stockholm - Jedna osoba byla zabita a dvě zraněny při dvou po sobě následujících explozích, jež se v sobotu odpoledne odehrály v centru hlavního města Švédska Stockholmu.

První z explozí nastala krátce před osmnáctou hodinou středoevropského času, druhá následovala o několik minut později.

Ve večerních hodinách pak švédská policie oznámila, že společně s tiskovou agenturou TT obdržela deset minut před výbuchy výhružný e-mail s přiloženou zvukovou stopou ve švédštině a arabštině.

Mužský hlas na záznamu varoval občany země, že budou pykat za své mlčení ke švédské účasti v mezinárodních jednotkách v Afghánistánu a karikaturám proroka Mohameda, jejichž autorerem je švédský kreslíř Lars Vilks.

Podle policie zatím příčina explozí není známa, jak ale upřesnil mluvčí záchrané služby Roger Sverndal, v jednom z aut se údajně nacházely propanbutanové lahve. Původní zprávy hovořily o "větším množství zábavní pyrotechniky".

Auta explodovala podle agentury AP ve čtvrti Drottninggatan plné obchodů ve vzdálenosti přibližně dvou set metrů od sebe. Švédský deník Aftonbladet přinesl snímky hořícího vozu.

"Zahlédl jsem mužel ležícího na zemi, z břicha se mu řinula krev a kolem sebe měl rozházeny osobní věci," citovala stanice BBC někdejšího spolupracovníka agentury AP Gabriela Gabira.

Pro řadu lidí představovaly exploze velký šok.

Švédsko je zemí, ve které zatím nebyly výraznější aktivity teroristů vůbec zaznamenány.

Teroristická organizace al-Káida vypsala za likvidaci Vilkse, který karikatury Mohameda s psím tělem uveřejnil v roce 2007, odměnu 100 tisíc dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy