Aspirin pomáhá proti rakovině, potvrdila britská studie

Radim Klekner Radim Klekner
7. 12. 2010 20:45
Malé dávky aspirinu snižují riziko onemocnění rakovinou až o padesát procent.
Ilustrační foto: rakovina slinivky pod mikroskopem
Ilustrační foto: rakovina slinivky pod mikroskopem | Foto: Reuters

Londýn - Letos v květnu přišla skupina britských lékařů s tvrzením, že nízké dávky aspirinu snižují riziko úmrtí v případě rakoviny tlustého střeva. Studie založená na dlouhodobém sledování 25 tisíc pacientů a uskutečněná experty z univerzity v Oxfordu jejich závěry nyní potvrdila a rozšířila je na celou škálu nádorových onemocnění.

Podle vedoucího týmu výzkumníků, profesora Petera Rothwella, mohou za tímto účelem sloužit malé denní dávky aspirinu v množství 75 miligramů.

Studie potvrdila, že lék snižuje počet úmrtí v průměru o dvacet procent, pokud pacienti brali aspirin po dvacet let. V případě rakoviny jícnu to bylo dokonce snížení o šedesát, u rakoviny tlustého střeva o čtyřicet procent.

"Výsledky našeho bádání neznamenají, že by všichni dospělí měli okamžitě začít brát aspirin," cituje Rothwella deník The Independent. "Jsou ale dostatečně průkazné, aby posloužily jako všeobecná doporučení při prevenci."

Závěry výzkumu zveřejnil tým profesora Rothwella v lékařském časopise The Lancet.

Snížený obsah salicylátů v potravinách

Britští vědci zatím upustili od původního záměru doporučit, aby byla hlavní léčebná složka aspirinu, kyselina acetylsaliciová, přidávána do pitné vody distribuované do domácností.

Foto: Aktuálně.cz

Aspirin, který může mít u některých pacientů nežádoucí vedlejší účinky, musí být totiž podroben dalšímu výzkumu. Dosavadní výsledky jsou ale více než slibné.

To, že lék snižuje riziko infarktu a má blahodárné účinky léčbě kardiovaskulárních onemocnění a dalších chorob charakteristických pro dnešní dobu, je známo již dlouhou řadu let. Souvisí to i s poznatkem, že díky pesticidům a umělým hnojivům užívaným hojně v zemědělství se v posledních desetiletích snížil v potravinách obsah salicylátů, jako je právě kyselina acetylsalicylová.

Salicyláty se běžně vyskytují v mnoha druzích ovoce a zeleniny, černým rybízem počínaje a rajčaty konče.

Vnitřní krvácení, selhání ledvin

Profesor Rothwell, který sám bere jednu tabletku aspirinu již po léta, nicméně varuje před nekontrolovaným užíváním aspirinu. Každý by měl braní léku nejdříve konzultovat se svým lékařem.

Aspirin může u některých osob zvýšit riziko vnitřního krvácení do žaludku a střev či vést k nefritidě, chronickému zánětu ledvin.

Vnitřní krvácení se běžně projevuje u jednoho z tisíce pacientů a aspirin toto nebezpečí zdvojnásobuje.

Britský tým doporučuje začít brát denní dávku 75 miligramů kyseliny acetylasalicylové mezi 45-50 lety věku a následně lék pravidelně užívat po dobu nejméně dvaceti let společně s vápníkem.

Upozorňuje ale, že nebezpečí vnitřního krvácení se dramaticky zvyšuje ve věku přibližně pětasedmdesáti let.

Aspirin ztěžuje tvorbu krevních sraženin, mechanismus, na jehož základě snižuje riziko vývinu rakovinu ovšem zatím odhalen nebyl. Souvisí to ale pravděpodobně s jeho protizánětlivými účinky.

 

Právě se děje

Další zprávy