Tu-154 plachtilo v Moskvě na nouzové přistání. 2 mrtví

Zahraničí Zahraničí
4. 12. 2010 16:18
Havarovaný letoun patří společnosti Dagestan Airlines. Do EU už tento typ létat nesmí
Fotografie z místa neštěstí. (Snížená technická kvalita snímku.)
Fotografie z místa neštěstí. (Snížená technická kvalita snímku.) | Foto: Reuters

Moskva - Letadlo Tu-154 se 168 osobami na palubě muselo nouzově přistát na moskevském letišti Domodědovo poté, co mu selhaly všechny tři motory.

Podle agentury Interfax zemřeli při manévru nejméně dva lidé a zhruba čtyřicet bylo zraněno.

Havarovaný letoun patří ruské letecké společnosti Dagestan Airlines.Podle očitých svědků stroj po tvrdém dosednutí sjel z přistávací dráhy, narazil do oplocení a trup letounu byl vážně poškozen; zavazadla cestujících byla rozhozena do vzdálenosti desítek metrů. Výbuch ani požár však nenásledovaly. K letadlu se pak sjely hasičské a policejní vozy a sanitky.

Příčina, kvůli které motory vysadily, zatím není jasná. První z nich údajně přestal fungovat krátce po startu stroje z moskevského letiště Vnukovo. Další dva pak postupně vypověděly službu při cestě na záložní letiště.

Letadlo letělo do města Machačkala na jihu Ruské federace. Nouzově se vrátilo zhruba po půl hodině.

Tu-154 na ilustračním snímku.
Tu-154 na ilustračním snímku. | Foto: archiv

Většina raněných utrpěla pohmožděniny a psychický otřes. Na místě jim pomáhali psychologové. Vážně zraněné podle moskevského rozhlasu sanitky převezly do nemocnic, přepravu však komplikovalo sněžení a zácpy na silnicích.

Letoun typu Tu-154 figuroval letos v dubnu i v havárii u Smolenska, při které zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí na palubě vládního letadla.

Hlavní ruský přepravce Aeroflot již tyto stroje vyřadil ze své flotily, nicméně "tůčka" zůstávají nejčastějším typem u menších leteckých společností v Rusku i v dalších postsovětských státech. Kvůli nadměrnému hluku svých motorů však už nesmějí létat do Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy