Dejte si na Facebook pohádky, vyzval Srb. A smazali ho

ČTK ČTK
26. 11. 2010 20:30
Výzvu, aby si dali na profil fotky animovaných postav, poslechly desetitisíce lidí
Foto: Reuters

Bělehrad/Praha - Dvaadvacetiletý student medicíny z jihosrbského Niše, díky kterému desetitisíce uživatelů Facebooku změnily v uplynulém týdnu své profilové fotky za obrázky oblíbených dětských hrdinů, přišel o svůj účet na této sociální síti.

Ivan Matejić přitom podle srbského serveru Pressonline.rs rozhodně "nešířil násilí, užívání drog nebo snad rasovou či národnostní nesnášenlivost", jak se píše v důvodech pro omezení jeho profilu.

Ani mladý student prý nechápe, proč se jeho výzva, kterou dosud vyslyšelo přes 125 000 uživatelů Facebooku, znelíbila administrátorům.

"Když člověk dospěje, musí čelit mnoha nepříjemnostem. Já jsem jenom chtěl, aby se lidé prostřednictvím obrázků svých oblíbených kreslených postaviček alespoň na okamžik vrátili do dětství, kdy je netrápily žádné starosti," říká jen Matejić.

Proto 18. listopadu vyzval internetové přátele, aby nahradili své profilové fotky obrázky pohádkových hrdinů. Sám Matejić si vybral veselého kresleného mývala z jednoho chorvatského seriálu, jiní uživatelé Facebooku zvolili třeba kačera Donalda nebo roboty Transformery.

Pouhé dva dny po začátku akce ale Facebook mladému Srbovi omezil účet a na jeho protesty, že nepropagoval sexuální zneužívání, násilí ani drogy (jak se píše v emailu od administrátorů), dosud nikdo nereagoval.

"Přišel jsem navíc o řadu kontaktů s lidmi po celém světě," říká Matejić, který si dříve prostřednictvím Facebooku domlouval i koncerty své kapely. Všem dnům ale snad ještě není konec, na Facebooku totiž už vznikla skupina nazvaná Spravedlnost pro Ivana Matejiče, jejíž členové protestují proti zrušení studentova účtu.

 

Právě se děje

Další zprávy