Evropa se znovu otřásá, po Irsku se trh vrhl na Belgii

Zahraničí Zahraničí
25. 11. 2010 12:38
Cenu, za kterou si vláda půjčuje na splácení dluhu, vyhnaly trhy do zatím rekordní výše
Volby se v Belgii konaly v červnu, země přesto stále nemá vládu
Volby se v Belgii konaly v červnu, země přesto stále nemá vládu | Foto: Reuters

Brusel - Na seznamu států ohrožených „nákazou" z Irska se objevila dosud málo zmiňovaná země. Vedle Portugalska či Španělska se vynořila Belgie.

Cenu, za kterou si belgická vláda může půjčovat na splácení svého dluhu, vyhnaly trhy do zatím rekordní výše. Situaci země zhoršují dva faktory: politická nestabilita a vysoká míra zadlužení.

Belgie nemá stabilní vládu s většinovou podporou parlamentu od dubna. Rozpad do té doby vládnoucí koalice následovaly v červnu předčasné volby. Sestavit nový kabinet se však od voleb nepodařilo.

Třetí největší dluh v Evropě

Zemi tak chybí silná politická reprezentace, která by mohla prosadit reformy snižující dluh státu. Ten letos dosáhl úrovně sta procent hrubého domácího produktu.

Belgické dluhopisy se v posledních dnech staly obětí paniky na finančních trzích, která následovala po oznámení Irska, že musí přijmout pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Středeční zveřejnění úsporného plánu irské vlády trhy neuklidnilo, evropská měna pokračovala v poklesu a tlak na cenné papíry zadlužených evropských vlád pokračoval.

Srovnání s německým dluhem

Investoři si u dluhopisů vydávaných menšími zeměmi "účtují rizikovou přirážku". Analytici přitom sledují především rozdíl v tom, za jakých podmínek si na trhu může půjčit německá vláda ve srovnání s těmi ostatními.

Tento rozdíl se od začátku tohoto týdne dál zvětšuje. Týká se to irských, portugalských i španělských dluhopisů. Na paškálu jsou však právě i dluhy Belgie, úroky požadované za pětileté dluhopisy vydávané bruselskou vládou se dostaly na dosud vůbec nejvyšší úroveň.

Cena na obsluhu dluhu ve srovnání s Německem Belgii roste vůbec nejrychleji mezi členskými zeměmi eurozóny.

Nervozita je víc než fakta

Agentura Bloomberg napsala, že trhy reagují pod vlivem šířící se nervozity a ignorují aktuální ekonomická data a fakta, stejně jako uklidňující prohlášení evropských politiků.

"Lidé se snaží dohlédnout, co bude na konci celé krize. Je to sice zatím jen teoretická alternativa, ale není nemožné, že některá ze zemí používajících euro z měnové unie vystoupí," řekl pro Bloomberg analytik Simon Derrick.

Podle něj znervózňuje trhy šířící se spekulace, že evropské vlády o takové možnosti debatují.

Fakticky tak zcela ignorovaly odvážný úsporný plán zveřejněný irskou vládou ve středu. Vláda Briana Cowena chce získat v rozpočtu během příštích čtyř let pomocí úspor a daní 15 miliard eur, z toho 40 procent už v příštím roce.

Úsporami výdajů chce vláda ušetřit deset miliard eur a zvýšenými daněmi a dalšími opatřeními získat zbylých pět miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy