Spor o jezy u Děčína přitvrzuje. Sasko hrozí žalobami

Monika Horáková
26. 11. 2010 17:19
Saský ministr se obává dopadu stavby na životní prostředí
V sedmdesátých letech byl pod Týncem postaven jez se zdymadlem a hlavní koryto Labe narovnáno. Podle místních to proti povodním hodně pomohlo.
V sedmdesátých letech byl pod Týncem postaven jez se zdymadlem a hlavní koryto Labe narovnáno. Podle místních to proti povodním hodně pomohlo. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

* Doplnili jsme informaci z Ministerstva životního protředí, že lhůta pro saskou stranu byla prodloužena do konce února

Drážďany - Dlouholetý spor mezi rejdaři a ochránci přírody týkající se jezů na Labi u Děčína přitvrzuje a stává se mezinárodním problémem.

Saský ministr životního prostředí oznámil, že kvůli plánované stavbě zdymadel zvažuje podání žaloby. Obává se totiž, že jezy neúměrně ovlivní také životní prostředí na německém území.

O uvažované žalobě informoval německý týdeník Der Spiegel. Saský ministr životního prostředí Frank Kupfer je podle týdeníku připraven obrátit se na Evropský soudní dvůr.

Jak však zmiňuje i server LVZ Online, žaloba by byla až jedním z posledních kroků. Ministerstvo zatím jen vyjádřilo se stavebními záměry na české straně oficiální nesouhlas.

Obavy, které německá strana v souvislosti s výstavbou jezu měla, nemohly být podle německých médií na základě materiálů z české strany rozptýleny.

Předávání dokumentace z české na německou stranu neproběhlo zcela hladce. Německý ministr si nejdříve stěžoval, že mnohasetstránkový podklad, v němž se hodnotí vliv stavby na životní prostředí (EIA), dostal na konci letních prázdnin pouze v českém jazyce.

"Vyhotovit překlad dokumentace neukládá žádný zákon, oznamovatel záměru tedy nad rámec zákona zajistil překlad zásadního souhrnu dokumentace," uvedla pro Aktuálně.cz Jarmila Krebsová za české Ministerstvo životního prostředí. 

Protože německé shrnutí na osmadvaceti stranách nemohlo zodpovědět všechny jeho otázky, požádal ministr Kupfer německé Ředitelství vodních cest a lodní dopravy v Magdeburgu (Wasser- und Schifffahrtsdirektion) o zajištění překladu kompletní dokumentace do němčiny.

Český ministr životního prostředí Pavel Drobil. Rejdaři do něj vkládají velké naděje
Český ministr životního prostředí Pavel Drobil. Rejdaři do něj vkládají velké naděje | Foto: Jan Langer

"Německý překlad je základní podmínka pro to, abychom mohli stavební záměr reálně vyhodnotit. A to nejen my na ministerstvu životního prostředí, ale také veřejnost a neziskové organizace," uvedl pro televizi ministr. 

Úřad pro televizi MDR skutečně potvrdil, že na překladu pracuje, mělo se však jednat vzhledem k odbornosti textu o zdlouhavý proces. Ministr proto požádal české ministerstvo životního prostředí o prodloužení lhůty, v níž se měl jeho úřad ke stavbě vyjádřit.

"Žádost o prodloužení lhůty zůstala nezodpovězena," stěžoval si nicméně saský ministr životního prostředí minulý víkend podle německé agentury DTS. 

"Odpověď jsme odeslali tuto středu. Lhůtu pro posouzení dokumentace jsme saskému ministerstvu životního prostředí prodloužili do konce února," uvedla Jarmila Krebsová.    

O stavbě jezu u Děčína se diskutuje téměř dvacet let. Největší spory se odehrávají mezi rejdaři a ochránci přírody.

Rejdaři si od stavby jezu slibují lepší plavební podmínky pro nákladní lodě. Ochránci přírody zase upozorňují, že betonové přehrazení Labe zničí poslední volný úsek této řeky, a v jeho důsledku by zmizely desítky živočišných a rostlinných druhů. 

 

Právě se děje

Další zprávy