Na zakladatele WikiLeaks byl vydán mezinárodní zatykač

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
18. 11. 2010 17:37
Assange stíhá švédská prokurátorka kvůli znásilnění, zatím se ho nedaří dostat k výslechu
Julian Assage je postrachem mocných.
Julian Assage je postrachem mocných. | Foto: Reuters

Stockholm - Na zakladatele a šéfa serveru WikiLeaks, který se proslavil zveřejňováním utajovaných materiálů, byl vydán mezinárodní zatykač. Julian Assange, uvyklý v poslední době kvůli strachu z agentů tajných služeb životu "na útěku", se tak zřejmě definitivně stane psancem.

Zatýkací rozkaz vydal švédský soud, na něhož se s žádostí obrátila prokurátorka. Ta Assange podezírá z trestných činů znásilnění a sexuálního obtěžování.

"Důvodem pro zatykač je to, že ho potřebujeme vyslechnout. A až dosud jsme nebyli schopni se s ním potkat," vysvětlila svou žádost prokurátorka, která má případ na starosti. Assange obvinění jednoznačně odmítá.

Soud nařídil zatčení Assange v jeho nepřítomnosti, čímž uložil švédským úřadům, aby se ho pokusily zadržet na kterémkoli místě na světě.

Místo pobytu: Neznámé

Kde se v tuto chvíli Assange nachází, není jasné.

Pokud soud uzná zakladatele WikiLeaks vinným z trestných činů, z nichž je podezřelý, hrozí mu minimálně dvouletý trest odnětí svobody.

Vyšetřování, které bylo spuštěno v září, označuje Assange za cirkus. Australská bezpečnostní služba ho údajně varovala, že se proti němu chystá diskreditační kampaň. Assange na začátku listopadu prohlásil, že bude usilovat o politický azyl ve Švýcarsku.

Právní zástupce Assange v reakci na rozhodnutí soudu vydal prohlášení, v němž vznesená obvinění označuje za neopodstatněná, neboť k sexuálnímu styku s ženami došlo po vzájemném souhlasu.

Server WikiLeaks se na podzim proslavil uveřejněním 400 tisíc tajných dokumentů týkajících se války v Iráku. Zástupci Pentagonu avizovali, že budou chtít Assange pohnat k odpovědnosti, neboť zveřejnění materiálů ohrozilo životy řady lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy