Turecká vesnice se bude stěhovat kvůli rakovině

Radim Klekner Radim Klekner
9. 11. 2010 18:55
V Tuzköy je výskyt rakoviny pohrudnice stonásobně vyšší než jinde v Turecku

Tuzköy - Oblast sopečných tufů v okolí města Göreme v centrální části Turecka je celosvětově proslulá bizarními skalními útvary a navštíví ji každoročně miliony turistů.

Trojice vesnic vzdálená od Göreme padesát kilometrů však v sobě skrývá nebezpečí, o němž se až donedávna nevědělo.

Místní úřady registrovaly v obcích Tuzköy, Sarihidir a Karain nápadně vysoký počet úmrtí spojených s plicním onemocněním. Dlouhou dobu se domnívaly, že se jedná o tuberkulózu.

Plicní specialista Izzettin Baris však před časem zjistil, že vesničané umírají na mezoteliom, rakovinu pohrudnice. V domech v uvedných třech vesnicích následně objevil erionit, minerál který může vyvolat rakovinné bujení.

Vysvětlení bylo prosté. Místní populace použivala jako stavební kámen vulkanickou horninu z okolí obsahující vysoký podíl erionitu.

Na rakovinu zemřely stovky osob

Turecké úřady nakonec rozhodly o přesídlení obyvatelstva. Část vesničanů, která má slušné příjmy z turistiky, se však tomuto kroku brání a tvrdí, že úmrtí přisuzovaná rakovině má ve skutečnosti na svědomí nezdravý životní styl jejich spoluobčanů.

Oblast Göreme nedávno navštívil také německý prezident Christian Wulff s manželkou
Oblast Göreme nedávno navštívil také německý prezident Christian Wulff s manželkou | Foto: Reuters

"Vesnice by měla být zasypána vrstvou hlíny o tloušťce půldruhého metru a nově postavena o kus dál," řekl agentuře AP starosta obce Ümit Balak.

Na Tuzköy a zbývající dvě vesnice připadá čtvrtina ze čtyřiceti až šedesáti nových případů mezoteliomu zaznamenaných každoročně v Turecku. Celkově zemřely v oblasti na rakovinu od 80. let stovky osob.

Mezoteliom zapříčinil podle Barise 48 procent všech zdejších úmrtí.

Rakovina se navíc objevila také u osob, které se odstěhovaly do jiných částí země nebo do zahraničí.

"Výskyt mezoteliomu je v Tuzköy až osmsetkrát vyšší než je světový průměr," tvrdí Murat Tüncer, šéf ministerského odboru pověřeného bojem s rakovinou. 

Stěhování v roce 2011

Mezoteliom se zpravidla objevuje u pacientů, jejichž plíce byly předtím vystaveny působení azbestu. Ten se však u Göreme nevyskytuje.

Někteří obyvatelé proto se závěry ministerstva zdravotnictví nesouhlasí.

"Spousta lidí stráví celý den v zakouřených kavárnách," tvrdí čtyřiatřicetiletý otec tří dětí Müharrem Sevim. Vystěhovat se ze svého domu odmítá.

O tom, že vesnici přemístí, vláda v Ankaře rozhodla již v roce 2004. Realizace projektu byla ale posunuta a úřady tak zatím přestěhovaly jenom asi 250 rodin. Téměř dva a půl tisíce obyvatel Tuzköye na nový domov, který bude vybudován o několik kilometrů dále, teprve čeká. Stěhovat by se měli v příštím roce.

Erionit zařadila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny společně s azbestem a arzenikem do první, nejnebezpečnější skupiny karcinogenních látek.

 

Právě se děje

Další zprávy