Holanďané ruší zákaz kouření v barech, platil dva roky

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
4. 11. 2010 11:40
Majitelé menších podniků uspěly se svými protesty
Takto vypadá zákaz kouření na český způsob
Takto vypadá zákaz kouření na český způsob | Foto: Michal Štůsek

Amsterdam - Nizozemská vláda se rozhodla zrušit dva roky starý zákaz kouření v barech a kavárnách. Jde tak proti celoevropskému trendu, kdy řada zemí jen během letošního roku zákazy kouření ve veřejných prostorách zpřísnila.

Kabinet oznámil, že se jedná pouze o částečnou zpátečku. Kouření bude povoleno v barech, které nejsou větší než 70 metrů čtverečních. Přesto by se mělo nové opatření týkat několika tisíc podniků v zemi.

Pro velké restaurace zůstane zákaz kouření v platnosti.

Vláda ustoupila protestům

Vláda uvede změnu v život pouhou novelou platného zákona. Ten byl v Nizozemsku přijat v létě 2008 a setkal se s ostrou kritikou majitelů malých podniků.

Ti tvrdili, že kvůli zákonu přicházejí o zákazníky. Zákaz byl proto z velké části ignorován.

Vláda upozornila, že novela zákona nebude amnestií, pokuty, které byly za nedodržování zákona uloženy, budou muset být zaplaceny.

Nizozemská vláda se svým rozhodnutím vydává proti evropskému trendu.

Brusel chce celoevropský zákaz

Před necelým měsícem vyšlo najevo, že Evropská komise chystá dokonce celoevropský zákaz kouření ve veřejných prostorách.

Podle serveru Euobserver.com komise chystá na příští rok zákaz kouření na veřejných místech v celé Evropské unii. Mělo by jít o opatření, závazné pro všech sedmadvacet členských zemí Evropské unie.

"Potřebujeme totální zákaz kouření na všech veřejných místech, v dopravě a na pracovištích," uvedl eurokomisař pro zdravotnictví John Dalli.

Kouření vykázaly různým způsobem z veřejných míst všechny evropské státy.

Španělské a bavorské příklady

Naposledy v druhé polovině října dolní komora španělského parlamentu schválila návrh přísného protikuřáckého zákona, který nařizuje, že ze všech barů, restaurací a hospod se musejí stát nekuřácké zóny.

V červenci obyvatelé Bavorska schválili v referendu kompletní zákaz kouření v pohostinských zařízeních a na diskotékách. Zákaz se týká i slavného Oktoberfestu, kde se v tamních stanech mohlo kouřit naposledy letos.

Jak je to v Česku

Česká právní úprava patří v Evropě k nejbenevolentnějším. Pravidla se měnila naposledy na začátku července. Restaurace musí být u vstupu povinně označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro obě skupiny.

Vzhled i velikost nálepky definuje zákon. Za neoznačení podniku předepsaným způsobem hrozí pokuta až 5000 korun. A jestliže provozovatel podniku umožní kouření v prostoru, kde je to zakázáno, může dostat pokutu od pěti do deseti tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy